FOTO Maternitatea din Călăraşi, pe lista UNICEF pentru certificare ca "spital prieten al copilului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maternitatea va fi inclusă în lista unităţilor care adoptă cele mai înalte standarde de bune practici
Maternitatea va fi inclusă în lista unităţilor care adoptă cele mai înalte standarde de bune practici

Renovată ca la carte în urmă cu aproximativ doi ani cu fonduri în valoare de 18,5 milioane de lei, maternitatea din Călăraşi se află pe lista UNICEF pentru certificare ca „spital prieten al copilului”. Unitatea se află în curs de acreditare prin aplicarea celor 10 paşi pentru o alăptare de succes. Maternităţile care au adoptat aceste standarde şi-au schimbat modul în care îngrijesc gravidele, lăuzele şi nou născuţii.

“Pentru noi este un pas foarte important acest lucru. Încercăm să educăm tinerele mame că alăptarea înseamnă sănătate atât pentru nou-născut cât şi pentru ele. Informaţiile pe care le primesc la noi le vor fi de ajutor în creşterea micuţilor. Din start, tinerele mame au un avantaj: în rezervele renovate după standarde europene vor sta pe perioada spitalizării alături de nou-născuţi”, a precizar dr. Laurian Ioniţă, medic ginecolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi. “Când maternităţile se străduiesc să implementeze practicile Iniţiativei spital prieten al copilului scopul nu este doar de a obţine o plăcuţă sau un titlu. Mult mai important este să crească bunăstarea mamelor şi a copiilor şi, prin aceasta, întreaga comunitate să beneficieze”, susţin reprezentanţii UNICEF în România.

Maternitatea, renovată cu 18,5 milioane de lei

Dotări de ultimă generaţie

Maternitatea şi-a schimbat „faţa” în urmă cu aproximativ 2 ani, cu ajutorul Ministerului Sănătăţii şi al Consilului Judeţean(CJ) Călăraşi. Investiţia s-a ridicat la 18,5 milioane lei, dintre care 3,5 milioane lei au fost suportaţi de CJ, iar restul de 15 milioane lei au fost acordate de Ministerul Sănătăţii. În acelaşi timp a fost solicitată şi expertiza Institutului Ocrotirea Mamei şi Copilului, în scopul reorganizării maternităţii, în conformitate cu normele europene. Totul a fost dotat cu aparatură de ultimă generaţie. Pentru cei care se nasc cu diferite probleme în noua maternitate, există saloane speciale de reabilitare, de reanimare şi incubatoare noi pentru cei născuţi prematur. În blocul de naştere au fost organizare trei săli de naştere, fiecare având masă şi pat unde este spitalizată gravida care se află în travaliu, dar şi după ce naşte.

Tinerele mămici stau în rezerve alături de bebeluşi
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite