Codul bunelor maniere: cum şi când se sărută mâna unei doamne. De ce bărbatul salută primul şi cum trebuie să răspundă femeia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ludovic al XIV-lea o saluta şi pe ultima bucătăreasă cu aceeaşi curtoazie pe care o manifesta faţă de strălucitoarea domnişoară Louise de la Vallière. Numai snobii pot crede că demnitatea lor e micşorată de un salut“. Aşa notează Aurelia Marinescu în cartea "Codul bunelor maniere astăzi", în care încearcă să explice de ce trebuie să fim politicoşi, dar mai ales cu să facem cele mai banale gesturi.

Iată câteva din regulile de bază ale salutului care se regăsesc în cartea “Codul bunelor maniere astăzi”, de Aurelia Marinescu.

Bărbatul salută primul femeia, chiar dacă este mai tânără.

Tânărul sau tânăra îi salută pe cei mai în vârstă.

Noul venit, pe cei care sunt deja adunaţi.

Inferiorul pe superiori. Este obligatoriu să răspunzi la salut, deoarece a refuza înseamnă să-l jigneşti grav pe cel care ţi s-a adresat.

Când întâlneşte o doamnă, bărbatul salută primul. În general, salutul înseamnă să-ţi scoţi pălăria, aproximativ cu doi metri înaintea întâlnirii, să o înclini uşor, privind fără insistenţă în ochii persoanei salutate, iar apoi să îţi pui pălăria la loc pe cap.

Ce face o doamnă

Dar dumneavoastră, doamnă, cum veţi saluta? Simplu: veţi răspunde la salutul care vă este adresat printr-un surâs, care va dovedi persoanei întâlnite că aţi recunoscut-o. În ţările anglo-saxone, femeia salută prima, pentru a-l autoriza astfel pe domn să o salute. În schimb, în Europa continentală, regula este: domnul salută, doamna răspunde.

Doamna mai tânăra o salută pe cea mai în vârstă, care îi răspunde la salut. Două persoane de acelaşi sex şi de aceeaşi vârsta se  salută simultan. Ai dreptul să refuzi un salut? Am spus deja că a refuza să răspunzi la salut înseamnă a-l face pe celalalt să înţeleagă că te-a ofensat grav, pe tine sau pe unul din membrii familiei tale. În afara acestor cazuri, nu există salut pe care să-l poţi refuza, fără să încalci în mod deliberat şi grosolan regulile elementare ale bunei cuviinţe.

Nu există reguli fără excepţii: vom evita să salutăm o persoană, mai ales o doamnă, dacă o întâlnim într-o companie compromiţătoare.

Ce trebuie să ştim despre sărutatul mâinii?

Este vorba, după cum se spune, despre un obicei vechi şi demodat sau, dimpotrivă, despre un act de supremă politeţe, apanaj al bărbaţilor bine crescuţi?

În general, numai femeilor respectabile li se sărută mâna, dar nu în aer liber sau pe stradă, ci numai în casă.  Sărutatul mâinii pe o mănuşă sau peste masă este o gafă. “Cum se sărută mâna? Doamna întinde mâna spre domnul care o salută; domnul se apleacă uşor pentru a o atinge cu buzele sau a se preface că o atinge”, notează Aurelia Marinescu.

Cartea care i-a cucerit pe români

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare.
Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.
 

Vă recomandăm şi:

Bunele maniere la masă. De ce trebuie să muşcăm din măr doar în livadă, ce fructe se taie cu cuţitul şi ce mâncăm cu mâna

Când, cui, cât dăm bacşiş. Codul bunelor maniere: „A da bacşişuri exorbitante nu constituie o dovadă de generozitate“

Codul bunelor maniere în mediul digital: cum trebuie să le urezi la mulţi ani prietenilor şi ce faci când trebuie să îţi anunţi şeful că nu ajungi la birou

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite