Cea mai simplă reţetă pentru „poale-n brâu“. Aluatul trebuie să crească în 3 rânduri şi se pune unt topit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desert moldovenesc, uşor de preparat şi deosebit de gustos, Poale-n brâu este gătit de orice gospodină care doreşte să-şi uimească musafirii. Reţeta originală şi paşi gătirii o regăsim la radu Anton Roman, renumitul gastronom în „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iată ce spune despre acest preparat: “Copilăria cea dinainte de adolescenţă mi-a fost o vreme tulburată de sugestia magnifică de impudoare senină, ţărănească, din numele plăcintei acesteia din Moldova. Mie „Poale-n brâu“ mi-au fost puse pe masă calde, întâi cu smântână, pentru înainte de masă, şi apoi cu miere alături, pentru sfârşit. 

Aluat: 

 500 g făină 

 3 ouă

 200 g unt 

 50 g zahăr 

 500 ml lapte 

 sare (după gust) 

 15 g drojdie 

 50 g unt (pentru uns tăvi şi platouri) .

Mod de preparare: Drojdia se desface într-o căniţă cu ceva apă călduţă, după care se amestecă cu 1 lingură făină şi 1 linguriţă de zahăr, se lasă să crească circa o jumate de oră. Se separă gălbenuşurile. Peste restul făinii se toarnă drojdia, laptele călduţ, gălbenuşurile, sarea şi zahărul; frământaţi conştiincios un sfert de orã . Acum e vremea să adăugaţi untul topit şi călduţ – încropit, câte puţin, să se potrivească. Se lasă să crească, acoperit, 1-2 ore.

 Umplutura: 

 500 g brânză de burduf (caş frământat cu sare, telemea frământată) 

 2 ouă 

 Se freacă bine brânza cu ouăle. După ce a crescut aluatul, îl faci sul şi-l tai în bucăţi cam cât un măr mic.  Ungi un platou cu unt. Întinzi fiecare bucată de aluat pe platou – cam de o juma’ de degeţel grosime – şi le umpli cu câte o lingură de brânză. Ridici „poalele“ aluatului peste brânză şi le lipeşti; lasă-le să mai respire o jumătate de oră. Ungi o tavă cu unt, pui plăcintele, le ungi bine cu albuş, le dai la cuptor – foc potrivit o jumătate de oră.

Gazetarul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite