Cea mai frumoasă clădire din Bărăgan intră în reabilitare. Când începe marea modernizare a Palatului Prefecturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Prefecturii în stare avansată de degradare va fi modernizat FOTO Facebook/CJC
Palatul Prefecturii în stare avansată de degradare va fi modernizat FOTO Facebook/CJC

Palatul Prefecturii, una dintre clădirile-simbol ale Călăraşiului, care se ruinează pe zi ce trece, va fi modernizată. Consiliul Judeţean Călăraşi a anunţat semnarea contractului de finanţare a lucrărilor. Fondurile vor fi asigurate exclusiv din bugetul instituţiei.

Aproximativ 6 milioane de euro va investi Consiliul Judeţean (CJ) Călăraşi din fonduri proprii pentru restaurarea Palatului . "Contractul de finanţare a lucrărilor a fost semnat. 

„Proiectul tehnic a fost depus la CJ şi urmează să dăm ordine de predare a amplasamentului şi de începere a lucrărilor. Cred că acest lucru se va realiza până la sfârşitul lunii“, a precizat Vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi. 

Disputa dintre Prefectură şi Consiliul Judeţean Călăraşi privind administrarea clădirii a blocat proiectul de reabilitare, iar Compania Naţională de Investiţii a decis retragerea dosarului din Comisia Tehnico-Economică. 

„Singura sursă de finanţare este bugetul judeţului Călăraşi. Printr-un împrumut viitoar vom găsi resursele pentru această modernizare", a precizat Iliuţă.

Monumentala clădire, construită în 2 ani

Istoricul Nicolae Ţiripan, care a cercetat documentele vremii, a descoperit că monumentala clădire aflată în ruină a fost realizată în doar 2 ani, după ce 5 ani au fost înghiţiţi de birocraţie cu realizarea licitaţiilor şi realizarea proiectului de construire. 

Piatra de temelie a clădirii a fost pusă pe 11 iunie 1895, iar recepţia provizorie a lucrării s-a făcut pe 30 noiembrie 1896, investiţia ridicându-se la aproximativ 400.000 de lei.

De-a lungul timpului, povesteşte istoricul, clădirea a suferit unele modificări şi reparaţii, dar cea mai importantă lucrare s-a executat în anii 1957-1958. În acea perioadă, din cauza crăpăturilor serioase de la parter până la cornişe, s-a întocmit un proiect de reparaţii capitale şi consolidare a clădirii în valoare de 828.000 lei.

După desfiinţarea regiunii Ialomiţa, în anul 1952, clădirea a adăpostit Sfatul popular al raionului Călăraşi, care ocupa toată partea dreaptă, iar aripa stângă era ocupată de Tribunalul Popular al raionului Călăraşi, Notariatul de Stat şi Colegiul de Avocaţi. 

Odată cu noua reorganizare administrativă din anul 1968 şi reînfiinţarea judeţului Ialomiţa, dar de această dată cu reşedinţa la Slobozia, Palatul Administrativ a găzduit instituţiile de partid şi administrative ale municipiului Călăraşi, iar după  înfiinţarea judeţului Călăraşi, în ianuarie 1981, acesta devine sediul Consiliului Popular al judeţului Călăraşi(aripa din dreapta) şi Comitetul Judeţean P.C.R.(aripa din stânga).

Perioada imediat următoare evenimentelor din decembrie 1989 producând schimbări în sistemul administrativ românesc, Palatul Administrativ şi-a schimbat locatarii, aici funcţionând Prefectura judeţului Călăraşi şi, pentru o scurtă perioadă, Consiliul Judeţean Călăraşi.

Vă mai recomandăm şi:

 

Vaccinarea silită a personalului medical, pe agenda Guvernului. Cum tratează subiectul alte ţări europene

 

INTERVIU EXCLUSIV Cu ce a vrăjit-o România pe Garbine Muguruza. Gaby povesteşte cum a ajuns la Fundata

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite