Ce spun meteorologii despre fenomenele meteo extreme: Vitezele tornadelor nu se pot măsura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tornada care a lovit Călăraşiul pe 30 aprilie FOTO Captură video
Tornada care a lovit Călăraşiul pe 30 aprilie FOTO Captură video

Furtuna violentă care a lovit judeţul Călăraşi în după-amiaza zilei de marţi a băgat spaima în oameni. Specialiştii vin cu explicaţii şi spun că aceste fenomene sunt deosebit de periculoase, iar vitezele lor nu pot fi măsurate.

„Au fost dezvoltări noroase foarte puternice care au apărut la sud de Dunăre şi apoi au afectat zona Călăraşi. Au fost nori de dezvoltare foarte mari care depăşesc înălţimea de 12 km, sub care, de cele mai multe ori, se formează vijelii. În avertizarea de tip cod portocaliu, noi am menţionat vijelie foarte puternică, pe intervalul orar 17 -18, tornada apărând la 17.25. Vitezele tornadelor nu se pot măsura, dar în acel vârtej sunt viteze foarte mari.

La staţiile meteo din apropiere au fost şi intensificări cu viteze de 85-95 km/oră", a explicat, pentru TVR, meteorologul ANM Dinu Mărăşoiu.

Un fenonem meteo extrem de periculos a făcut prăpăd marţi după-amiază în judeţul Călăraşi. O tornadă înspăimântătoare a lovit localitatea Drajna, în timpul unei furtuni care a spulberat Bărăganul. Un autocar cu 40 de oameni la bord a fost răsturnat de vijelie şi aruncat pe câmp, opt oameni fiind răniţi. Acoperişurile a 16 case au fost smulse de furtună, zeci de copaci au fost puşi la pământ, iar peste 400 de oameni au rămas fără curent electric.

Arafat: Apariţia tornadei nimeni nu o poate prezice

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat pentru Adevărul că fenomenul meteorologic extrem petrecut, marţi seară, în judeţul Călăraşi, nu a fost anunţat prin sistemul RO-ALERT întrucât tornada este „o surpriză“.

„O tornadă este o surpriză, ceva neaşteptat, care se produce imediat. A fost anunţat cod portocaliu în zona respectivă prin aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Apariţia tornadei nimeni nu o poate prezice nici măcar cu câteva minunte înainte. E  un fenomen care apare imediat“, a explicat Arafat pentru Adevărul.

Şeful DSU a subliniat că prin aplicaţia DSU s-a dat alertă de cod portocaliu de vijelii şi de probleme în zona respectivă cu aproximativ un sfert de oră – 20 de minute înaintea producerii fenomenului extrem de periculos.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite