Ce se întâmplă în corpul tău când simţi „fluturi în stomac“? Specialiştii explică ce semnale ne transmite de fapt organismul în acele momente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emoţia tip “fluturi în stomac” înaintea unei întâlniri cu persoana iubită este o stare dată de anxietate care ori te ajută să depăşeşti momentul, ori te impiedică să gestionezi situaţia respectivă. Dar oare cât durează aceste senzaţii şi cum pot fi explicate?


Specialiştii spun că emoţiile, indiferent că e vorba de bucurie, de tristeţe, de furie, de dezgust, se metabolizează în corp într-un fel anume. Senzaţia de gol în stomac este asociată cu frica, panica, tristeţea pe când”fluturii în stomac” sunt exact opusul acestei stări. Este asociată entuziasmului, bucuriei, exaltării. Fiecare trăieşte această senzaţie în mod particular, în funcţie de felul lui de a fi.

“Nu e un lucru pe care doar îl simţim sau îl gândim. Corpul reacţionează în momentul în care avem o anumită trăire, indiferent că este o acţiune clară, concretă. Reacţiile şi emoţiile au un corespondent în corp în interior sau în exterior. “Fluturaşii în stomac” sunt nişte manifestări ale unor emoţii foarte puternice care îşi fac prezenţa cunoscută în aceste părţi ale corpului. E un semnal că eu trăiesc o temere, o frică, un entuziasm sau o bucurie foarte mare”, explică Alina Plăişeanu, psihoterapeut.
Absolut toate lucrurile pe care le trăim la nivel de emoţie, de afectivitate, de trăiri, de stare, toate acestea se resimt în corp.
 

Oxitocina, "vionovată de stare de fericire

“Fluturi în stomac”, oxitocina care creează senzaţia de bine şi fericire, bucuria de a te găsi pe aceeaşi lungime cu altcineva, nevoia de a fi împreună cu celălalt cât mai mult timp sunt “simptomele” care te fac să crezi că iubeşti şi vrei să menţii această fericire pe timp cât mai îndelungat. Allan & Barbara Pease fac o analiză complexă a acestei stări în lucrarea “De ce bărbaţii au nevoie de sex, iar femeile de dragoste” şi explică pe larg cum stau, de fapt, lucrurile atunci când simţim “fluturi în stomac”:

Acest nivel ridicat al oxitocinei, concomitent cu scăderea nivelului testosteronului la bărbaţi şi creşterea lui la femei, face să se accelereze apropierea între parteneri şi se menţine o perioada de trei până la nouă luni, după care imboldurile sexuale revin la normal. Aceasta revenire la normal este momentul de răscruce în relaţia nou infiripată, fiindca din acest moment relaţia se poate consolida şi solda cu căsătoria şi apariţia copiilor sau se poate destramă, dacă fenomenul este interpretat ca o slăbire a dragostei şi dacă apare dependenţa de îndragostire, consecinţa fiind schimbarea deasă a partenerilor şi incapacitatea individului de a se statornici într-o relaţie de lungă durată.
 

Dragostea dă dependenţă

Oamenii de ştiintă au descoperit că dragostea dă dependenţă într-un mod asemănător cu cocaina sau alte substanţe cu efect halucinogen. Dragostea pasională se aseamănă cu o “groapa-capcană” menită să-i ţinaă pe parteneri aproape suficient de mult încât să se creeze între ei o legatură puternică. Ceea ce simţi când te îndrăgosteşti este un extaz similar cu cel pe care îl experimentează cineva care a luat stupefiante. Aşa ajungi să devii dependent de dragoste şi sa nu mai poţi ieşi nici dintr-o relaţie toxică.



Vă recomandăm şi:

Cea mai lungă căsnicie şi cel mai vechi poem de dragoste: top 10 cele mai romantice recorduri din lume

Carte pentru Dragobete. „Şi dacă dragostea ar dainui“...

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite