Atelierele lui Mărţişor se deschid pe 24 februarie la Muzeul Dunării de Jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ateliere la muzeu cu ocazia Mărţişorului FOTO MDJ
Ateliere la muzeu cu ocazia Mărţişorului FOTO MDJ

Muzeul Dunării de Jos Călăraşi vă invită şi în acest an să fiţi oaspeţi la primele sărbători ale primăverii, marcate de Dragobete şi Mărţişor.

Sărbătoarea Dragobetelui sau Logodnicul păsărilor, aşa cum este cunoscută în tradiţia populară, este desprinsă din mitologie unde protagonistul este fiul babei Dochia, protectorul păsărilor şi al animalelor, dar în acelaşi timp, un bărbat chipeş şi iubăreţ care săruta tinerele fete întâlnite prin lunci ori prin pădurile desfrunzite.

Este considerată o sărbătoare a iubirii, dar şi a renaşterii întregii naturi. Se spune, că în această perioadă fetele tinere culegeau primii ghiocei şi viorele, ori alte flori răsărite de sub stratul de zăpadă, pe care le păstrau la icoane şi ulterior le foloseau în descântecele de dragoste. 

Sărbătoarea mărţişorului este legată tot de Baba Dochia. Legenda spune că mergând ea cu oile la munte, a luat cu sine şi un caier de lână, torcând un fir roşu şi unul alb, pe care le-a unit, simbolizând funia anului.

Astfel, în zilele de 24, 26 februarie şi 1 martie 2021, la Secţia Arheologie a muzeului din str. 1 Decembrie 1918 (demisolul Consiliului Judeţean Călăraşi), se vor desfăşura Atelierele lui Mărţişor, ateliere de lucru, unde participanţii vor realiza propriile mărţişoare. 

Programul se va desfăşura între orele 09.00-12.00, pentru zilele de 24 februarie şi 1 martie, şi între orele 09.00.13.00, pentru ziua de 26 februarie. 

Programările se fac la numărul de telefon 0746.051.267. Grupurile vor cuprinde maximum 20 persoane. Preţ participare: 2 lei/persoană/atelier.

Din cauza contextului epidemiologic actual, activităţile se vor derula respectând condiţiile impuse de pandemia de Covid-19. Toţi participanţii vor păstra o distanţă de cel puţin 1 m faţă de celelalte persoane şi vor purta mască de protecţie. Muzeul va pune la dispoziţia participanţilor doar materiale dezinfectante. În acelaşi timp, nu vor putea participa la activităţi persoanele care prezintă febră, tuse sau rinoree. 

Vă mai recomandăm şi:

Cum a reuşit un tânăr medic să devină fermier de succes într-un sat vasluian. Soţia lui joacă un rol esenţial

 

Cum s-a lucrat în anii '70-'80 la tunelurile uriaşe din Retezat: „Zeci de kilometri de galerii dăltuiţi în granitul munţilor“ 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite