Asociaţiile de elevi din România şi-au dat mâna: A fost creată o platformă comună de lucru la nivel naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase asociaţii de elevi, printre care şi cea din Călăraşi, au participat la Baia Mare, la Conferinţa Naţională ”Reprezentarea elevilor - trecut, prezent şi perspective de viitor",  prima întâlnire formală la care au participat, unde s-au pus bazele unei platforme comune de lucru la nivel naţional.

În acest sens, a fost semnată Declaraţia de la Baia Mare, un manifest în cinci puncte al asociaţiilor de elevi din România şi un veritabil moment T0 al mişcării independetne de reprezentare a elevilor.

Redăm integral textul acesteia:

“1. Pornită la drum în 2013, în numai 5 ani mişcarea asociativă independentă a elevilor din România a atins un nou nivel de dezvoltare, fiind necesară coagularea organizaţiilor existente, precum şi conlucrarea acestora;

2. În continuarea acestui moment important pentru mişcarea reprezentativă a elevilor din România, vom crea o platformă de discuţii comune între organizaţiile semnatare, în vederea comunicării eficiente, a schimbului de bune practici, precum şi a poziţionării comune pe subiecte de interes la nivel naţional;

3. Vom intensifica procesul de colaborare dintre organizaţii în aşa fel încât, în maximum doi ani, toate acestea să atingă un nivel crescut de dezvoltare organizaţională, care să permită un proces de federalizare a mişcării asociative de elevi;

4. De la acest moment în viitor, ne asumăm că vom elabora poziţii comune pentru subiectele de interes la nivel naţional pentru apărarea şi respectarea drepturilor şi intereselor comune ale elevilor din România, precum şi pentru dezvoltarea sistemului educaţional;

5. Nevoile stringente ale elevilor din România sunt motivul pentru care ne asumăm că în următoarele 12 luni vom avea ca priorităţi comune la nivel naţional: creşterea costului standard per elev pentru cheltuieli materiale, rezolvarea definitivă a problemei asigurării costurilor de transport pentru elevii navetişti, influenţarea politicii curriculare naţionale în sensul creşterii gradului de decizie al beneficiarilor primari.

Pe lângă gazdele maramureşene, la întâlnire au luat parte: Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC), Asociaţia Elevilor din Călăraşi (AECL), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI).

La mai bine de cinci ani ani de la înfiinţarea primei asociaţii de elevi, în Constanţa, la acest moment există în România şase organizaţii independente, care reprezintă drepturile şi interesele comune a peste 500.000 de elevi. Asociaţiile reprezentative ale elevilor au luat naştere tocmai din pricina numeroaselor probleme cu care se confruntă sistemul educaţional românesc şi din dorinţa de a exista o mişcare organizată independent, creată şi condusă de elevi pentru elevi, care să apere şi să reprezinte drepturile şi interesele comune ale acestora. 

Conştienţi de importanţa unităţii şi a conlucrării în beneficiul elevilor din România, cele şase asociaţii de elevii şi-au asumat crearea unei platforme comune de lucru la nivel naţional, care se va materializa în poziţii şi acţiuni comune, precum şi intensificarea colaborării dintre ele. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite