ANM: Culturile agricole se vor dezvolta normal în următoarele 7 zile. În ce regiuni se anunţă secetă extremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesele biologice ale culturilor agricole se vor desfăşura, în general, normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării pe durata următoarelor şapte zile, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 4 - 10 mai, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)

Din punct de vedere meteorologic, estimările de specialitate relevă faptul că vremea caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire, în cea mai mare parte a ţării. Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 12 şi 21 de grade Celsius, în primele zile, mai ridicate cu până la 5 grade Celsius în raport cu mediile multianuale. Spre sfârşitul intervalului, valorile termice vor oscila între 6 şi 19 grade Celsius, iar abaterile termice negative vor fi de 1 până la 4 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole.

Potrivit sursei citate, temperatura maximă a aerului se va situa între 9 şi 27 de grade Celsius, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 3 şi 14 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol al ţării.

La nivelul solului, temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va oscila între 10 şi 22 de grade Celsius, limite favorabile parcurgerii fazelor de germinare, răsărire, înfrunzire la culturile de primăvară înfiinţate până la această dată.

Sub aspect pluviometric, prognoza de specialitate relevă posibile ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de căderi de grindină.

Secetă în Muntenia

Caracteristicile agrometeorologice arată că, pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă va fi scăzut (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzut (secetă pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania şi Moldova, local în nordul şi estul Munteniei, izolat în nord-vestul Banatului, vestul şi sudul Crişanei, sudul, centrul şi estul Olteniei.

În acelaşi timp, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei, Banatului, vestul şi local în nordul, centrul şi sudul Munteniei, nordul, vestul şi izolat în sud-vestul şi sudul Transilvaniei, sud-vestul şi nord-vestul Moldovei, vestul Crişanei.

Crzul şi grâul de tomană, în fazele înfrăţire

"În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de înfrăţire (70-100%) şi alungirea tulpinii (10-100%), local fiind posibilă declanşarea fazei de "burduf' şi înspicare (10-30%)", se menţionează în prognoza ANM.

În centrul, estul şi sudul teritoriului agricol, sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum vor înregistra fazele de germinare/încolţire, răsărire şi apariţie a primei perechi de frunze (10-100%). Per ansamblu, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul, tratamente în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) se vor desfăşura pe ansamblu în condiţii bune, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii, notează ANM. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite