VIDEO Muzeul unic în România redeschis recent. Personajul cunoscut care a purtat bijuterii din chihlimbar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitrina smart este unică în România
Vitrina smart este unică în România

Printre exponatele Muzeului Chihlimbarului se află un set de bijuterii din această răşină fosilizată, purtate de Elena Ceauşescu. Devenit unul dintre cele mai moderne după un amplu proces de reabilitare, muzeul de la Colţi are o vitrină smart unică în ţară, iar sala dedicată florilor de mină pare desprinsă dintr-un film SF.

Vitrina smart este prevăzută cu un ecran pe care ghidul muzeului îl comandă prin gesturi în timp ce le oferă turiştilor informaţii despre colecţia unică în Europa. 

Vizitatorii sunt atraşi încă de cum păşesc în muzeu de o vitrină specială, în care se află un set de bijuterii în montură de argint, ce constă dintr-un medalion, o pereche de cercei şi un inel.

”Setul de podoabe a fost oferit Elenei Ceauşescu cu ocazia vizitei la Buzău în anul 1987”, spune Diana Gavrilă, ghid al Muzeului Colţi. Pe fundal rulează imagini cu Nicolae şi Elena Ceauşescu în vizită la Buzău. 

buzau

O altă atracţie care uimeşte este sala dedicată florilor de mină. Pare desprinsă dintr-un film SF, cu rafturi cu design futurist, lumini, ecrane şi sunete menită să redea atmosfera dintr-o peşteră. ”Ceva unic, toate exponatele reprezintă ceva frumos la care au muncit nişte oameni, pe care trebuie să-i preţuim. Îmi plac toate pietrele acelea de cuarţ, aceste bijuterii oferite Elenei Ceauşescu”, ne spune o turistă.

În muzeu se mai găsesc o pepită de răşină pietrificată, de 1.800 de grame, cranii de animale preistorice şi mai multe obiecte folosite la exploatarea şi prelucrarea preţioasei răşini semipreţioase: lămpaşe, ciocane, târnăcoape şi un polizor rudimentar.

buzau

Printre noutăţile pregătite publicului se numără şi magazinul de suveniruri. De aici, vizitatorii pot cumpăra amintiri din Buzău, precum obiecte personalizate cu imagini din colecţiile muzeului, dar şi ale unor monumente istorice din judeţ.

”Cei mai mulţi sunt surprinşi plăcut. Erau curioşi şi s-au întors. Avem un număr considerabil de vizitatori. Oamenii sunt înţelegători, sunt responsabili, având în vedere regulile de distanţare socială dar avem şi momente când vizitatorii aşteaptă la rând”, declară Felicia Mihai, muzeograf.

Programul de vizitare al muzeului de la Colţi este de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea şi marţea colecţia este închisă. 

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite