VIDEO Fostul prefect al Buzăului, Paul Beganu, anchetat de DNA. A fost ridicat de la serviciu, de un echipaj de jandarmi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Beganu
Paul Beganu

Fostul prefect al Buzăului, Paul Beganu, a fost ridicat de la locul de muncă de procurori DNA în această dimineaţă, pentru a da explicaţii privind unele retrocedări de păduri din zona Gura Teghii, care au ajuns în mod dubios în posesia unui agricultor din Ţăndărei, Gheorghe Ceteraş. Paul Beganu era în acel moment prefect şi preşedinte al Comisiei Judeţene de punere în aplicare a legii fondului funciar.

UPDATE 00.03 Omul de afaceri buzoian Gheorghe Ceteraş, acuzat de cumpărare de influenţă şi dare de mită într-un dosar privind retrocedarea a 5.000 de hectare de pădure, a fost reţinut, miercuri seară, de către procurorii DNA, transmite Mediafax.


UPDATE 21.00 Procurorii DNA, secţia teritorială Ploieşti, au început urmărirea penală în cazul retrocedării celor peste 5.100 de hectare din comuna buzoiană Gura Teghii. În cauză sunt anchetaţi fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, sub acuzatia de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă.


Potrivit anchetatorilor, el ar fi primit un milion de euro mită de la Gheorghe Ceteraş. Judecătorul Neculae Toader, de la Judecătoria oraşului Pătârlagele, este de asemenea cecetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu, el ar fi primit 250.000 de euro de la acelaşi Ceteraş, pentru soluţionarea retrocedării suprafeţtei. Alte trei persoane între care şi Gheorghe Ceteraş, proprietarul celor 5.000 de hectare, un angajat al Romsilva şi un avocat mai sunt anchetati în acelaşi dosar.

Paul Beganu, ridicat de la serviciu

Fostul prefect al Buzăului, Paul Beganu, a fost ridicat de la locul de muncă de procurori DNA în această dimineaţă, pentru a da explicaţii privind unele retrocedări de păduri din zona Gura Teghii, care au ajuns în mod dubios în posesia unui agricultor din Ţăndărei, Gheorghe Ceteraş. Paul Beganu era în acel moment prefect şi preşedinte al Comisiei Judeţene de punere în aplicare a legii fondului funciar. Paguba este de 21 de milioane de euro. 

În anchetă, ar mai fi vizaţi şi funcţionari din Romsilva, iar faptele ar avea legătură cu retrocedarea a peste 5.000 de hectare de teren forestier, în numele societăţii Foresta Ardeleana, pe raza comunei buzoiene Gura Teghii. Fostul prefect a fost dus la audieri la biroul teritorial Ploieşti.

Între timp, procurorii au ridicat o serie de documente de la Direcţia Silvică şi de la Instituţia Prefectului şi au chemat la audieri câţiva funcţionari ai statului, printre care şi angajaţi ai Primăriei Gura Teghii, pe raza căreia se află pădurea retrocedată. La sfârşitul lunii trecute, un funcţionar al Prefecturii Buzău a fost dus cu mandat la audieri la DNA Ploieşti în acelaşi dosar. 

Potrivit unor surse judiciare, procurorii au indicii că Beganu a primit un milion de euro pentru a semna  mai multe acte ilegale.

Ridicat de jandarmi de la Garda de Mediu, unde lucrează 

În prezent, Paul Beganu este comisar la Comisariatul Judeţean Buzău al Gărzii de Mediu, de unde a şi fost ridicat, în această dimineaţă, în jurul orei 9.00, de un echipaj de jandarmi. Beganu a fost legitimat de jandarmi care i-au explicat ulterior că au un mandat de la DNA Ploieşti pe numele său. 

Paul Beganu s-a născut pe 12 mai 1959, în comuna Bozioru, judeţul Buzău. A absolvit Facultatea de silvicultură iar din octombrie 2009 şi până în mai 2012 a fost prefect al judeţului Buzăi, propus de PDL. În 2008, el a candidat din partea PDL pentru un mandat de senator şi a pierdut. 

Fostul prefect al Buzăului, Paul Beganu, a fost arătat cu degetul de Curtea de Conturi încă de acum doi ani

El este părtaş la jaful pădurilor din Gura Teghii. Povestea pădurii din Gura Teghii ajunsă pe mâna unor străini începe în 2003. Invocând prevederile Legii nr.1/2000, Poenaru Gh. Petre Vlad şi două surori ale acestuia s-au erijat în moştenitori ai lui Gh. Poenaru, fost acţionar al SAAIF şi au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 9 ha teren forestier.

Comisia Locală Gura Teghii, judeţul Buzău, a emis titlul de proprietate şi i-a împroprietărit nelegal pe cei 3 cu suprafaţa de 9 ha. Doi ani mai târziu, încurajaţi de uşurinţa cu care au devenit proprietari peste 9 ha. de pădure, invocând prevederile Legii nr.1/2000, Poenaru Gh. Petre Vlad, împreună cu cele două surori ale sale, s-au erijat din nou în moştenitori ai defunctului Poenaru Gh. (fost acţionar cu 9% la SAAIF) şi prin cererea înregistrată la Comisia locală Gura Teghii au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru toată suprafaţa de terenuri forestiere (5132,29 ha) şi pentru imobilele care au aparţinut SAAIF în judeţul Buzău.

Comisia locală Gura Teghii a comunicat printr-o scrisoare solicitanţilor că cererea de reconstituire a fost respinsă. Poenaru Gh. Petre Vlad şi cele două surori nu s-au oprit şi câteva luni mai târziu au depus la Comisia locală Gura Teghii cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor o contestaţie prin care, de data aceasta, au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pe numele SC Forestiera Ardeleana SRL din Bucureşti, societate nou înfiinţată. Comisia locală Gura Teghii a transmis contestaţia în cauză Comisiei judeţene Buzău pentru reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

Comisia Judeţeană Buzău a respins solicitarea SC Forestiera Ardeleana SRL, din contestaţia formulată la decizia Comisiei locale Gura Teghii. Până la începutul anului 2011, la nivelul instituţiilor competente din judeţul Buzău, problema reconstituirii dreptului de proprietate pentru terenurile forestiere care au aparţinut SAAIF a fost un subiect aparent abandonat. Din luna ianuarie 2011, la nivelul judeţului Buzău s-a reluat problema reconstituirii dreptului de proprietate asupra proprietăţilor forestiere deţinute de SAAIF, printr-o acţiune introdusă în instanţă de către SC Forestiera Ardeleana SRL.

Următorul pas în demersurile făcut de Poenaru Gh. Petre Vlad, prin intermediul SC Forestiera Ardeleana SRL, pentru acapararea patrimoniului fostei SAAIF, a fost vânzarea drepturilor litigioase lui Ceteraş Gheorghe, muncitor necalificat (văcar), domiciliat în oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa (preţ vânzare 292 Euro/ha = 1.500.000 Euro pentru toată afacerea). Prin Sentinţa civilă nr.706/12.04.2011 Judecătoria Pătârlagele a hotărât reconstituirea dreptul de proprietate petentului Ceteraş Gheorghe în calitate de cesionar al SC Forestiera Ardeleana SRL pentru suprafaţa totală de 5132,29 ha teren pădure.

În această situaţie, Direcţia Silvică Buzău a solicitat Instituţiei Prefectului Buzău, Comisiei judeţene Buzău pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi Comisei locale Gura Teghii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea soluţiei date prin Sentinţa civilă a Judecătoriei Pătârlagele. Nici Comisia judeţeană Buzău pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi nici Comisia locală Gura Teghii, singurele în măsură să promoveze recurs, nu au făcut un astfel de demers, iar Sentinţa civilă nr.706/2011, dată în şedinţa publică din 12.04.2011, a devenit definitivă şi irevocabilă prin nerecurare.

Comisia judeţeană pentru reconstituirea dreptului de proprietate a solicitat Direcţiei Silvice un punct de vedere în legătură cu validarea dreptului de proprietate. Direcţia Silvică Buzău a răspuns că dată fiind existenţa posibilităţii promovării recursului, până la rămânerea sentinţei civile definitive şi irevocabile, nu se impune validarea dreptului de proprietate. O lună mai târziu, Comisia judeţeană Buzău, în contradicţie cu punctul de vedere exprimat de Direcţia Silvică Buzău a emis o hotărâre (nr. 408/06.05.2011) prin care a validat dreptul de proprietate asupra a 5132,29 ha pădure. Direcţia Silvică Buzău, în calitate de petent, a formulat la Judecătoria Pătârlagele plângere împotriva Hotărârii Comisiei judeţene pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Urmare a unor memorii adresate Instituţiei Prefectului Buzău de către numitul Ceteraş Gheorghe, făcut de Judecătoria Pătârlagele proprietar asupra unei părţi din patrimoniul fostei SAAIF, Prefectul în funcţie la acea dată, Paul Beganu, inginer silvic de profesie, somează Direcţia Silvică Buzău să procedeze la punerea în posesie, cu toate că nu se pronunţase vreo soluţie de către instanţă la plângerea menţionată mai sus şi ar mai fi fost şi calea recursului, în cazul în care plângerea ar fi fost respinsă. În data de 26.05.2011 (în aceeaşi zi în care Prefectul a somat Direcţia Silvică Buzău), Comisia locală Gura Teghii a întocmit Procesul verbal de punere în posesie semnat şi de către şeful Ocolului Silvic Gura Teghii. Între timp, s-a emis titlul de proprietate, iar suprafaţa a fost vândută de către Ceteraş Gheorghe pentru 20 milioane Euro către S.C. SRT SilviRom Timber GmbH, Societate în Comandită, cu sediul în Timişoara.

Vânzarea s-a făcut fără solicitarea dreptului de preemţiune al Statului Român, aşa cum prevede Codul silvic, actul de vânzare cumpărare fiind lovit de nulitate absolută în acest context. 

Aşadar, cu sprijinul tacit al instituţiilor statului, Ceteraş Gheorghe din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, acţionând cu total dispreţ faţă de lege, a ajuns multimilionar din vânzarea-unor suprafeţe de pădure care aparţineau Statului Român iar persoanele care le-au revendicat nu aveau niciun drept la reconstituirea dreptului de proprietate. Pe tot parcursul derulării litigiului, Comisia judeţeană Buzău pentru reconstituirea dreptului de proprietate nu a formulat niciun fel de apărare, sprijinindu-l în mod tacit pe Ceteraş Gheorghe în demersurile sale infracţionale.

Mai mult decât atât, la termenul din 09.06.2011, la Judecătoria Pătârlagele, Prefectul Paul Beganu a reprezentat în instanţă Comisia judeţeană Buzău, ocazie cu care s-a erijat în apărător al lui Ceteraş Gheorghe prin concluziile prezentate în faţa judecătorilor, prin care a solicitat respingerea plângerii formulate de Direcţia Silvică Buzău. Inacţiunea Comisiei judeţene Buzău pentru reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor şi a Comisiei locale Gura Teghii, coroborată cu respingerea cererii de intervenţie accesorie formulată de Direcţia Silvică Buzău către Judecătoria Pătârlagele (cu consecinţele menţionate), completează un tablou aproape generalizat la nivel naţional, desenat de reprezentanţi ai instituţiilor statului numiţi tocmai pentru a-i apăra proprietatea.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite