VIDEO Dictatură bisericească: Preotul care a avut curajul să ceară salariu lunar a primit pedeapsa maximă. A fost răspopit!

0
0

Povestea preotului din Maxenu, susţinut de enoriaşii săi în demersul de a obţine un salariu lunar, are un final trist pentru acesta: a fost exclus din lumea bisericească, de către Protoierie, pentru că ar fi instigat lumea la revoltă. Sătenii spun că nu vor lăsa niciun alt preot să intre în biserica lor.

Zeci de săteni, tineri şi vârstnici, au plâns ieri, în faţa bisericii, în timp ce preotul Florin Moldoveanu citea cu voce tare o notificare primită prin poştă de la consistoriul protopopesc, prin care era anunţată caterisirea sa. Oamenii au aflat că degeaba protestaseră timp de două luni, la biserică, prin neparticiparea la slujbele de duminică, sau în faţa Arhiepiscopiei, prin pichetări.

Protestul enoriaşilor din Maxenu s-a mutat la Prefectură şi la Arhiepiscopie

image

Mai marii protoieriei căreia îi aparţine parohia Maxenu au considerat că preotul Florin Moldoveanu a instigat populaţia la revoltă, nevrednicie care se pedepseşte crunt, prin caterisire, sau răspopire, cum bine au înţeles enoriaşii din Maxenu. „Noi nu o să lăsăm pe nimeni să vină în biserica pe care am construit-o împreună cu preotul Moldoveanu. Preferăm să ţinem biserica închisă şi să mergem la bisericile din satele vecine, pentru că este o nedreptate ce i se întâmplă preotului nostru”, ne-a declarat Florica Zahiu, enoriaşă.

image

În urma deciziei, preotul Florin Moldoveanu va lepăda  haina preoţească. „Nu am făcut decât să îmi cer un drept, acela de a avea un salariu, şi am fost trântit la pământ, fără să se ţină cont că am o familie de crescut. O să fac contestaţie la o instanţă superioară, la Mitropolie, apoi la Patriarhie, şi dacă nu, merg şi într-o instanţă civilă”, a spus Florin Moldoveanu.

Acesta are de gând să apeleze şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă. „Să vină cu o sesizare la noi şi vom vedea cum putem demara o anchetă, dacă este vorba despre desfacerea unui contract de muncă şi cât de justificată e măsura. O astfel de sesizare ar fi în premieră pentru instituţia noastră”, a declarat Iulian Pruteanu, inspector şef ITM Buzău.

Citiţi şi: Protest în faţa bisericii din Maxenu. Oamenii sunt solidari cu preoţii care nu au luat salariile pe două luni.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei sunt convinşi că au luat decizia corectă. „În termen de 15 zile de la primirea deciziei consistoriului, preotul Moldoveanu poate să facă recurs la Sfântul Sinod însă nici în aceste două săptămâni nu are voie să slujească şi nici măcar să poarte veşmintele de preot pentru că acum este mirean. Ar fi bine să ajungă la această instanţă, ca să se convingă că a greşit”, a declarat preotul Adrian Ionescu, purtător de cuvânt la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri