Strania înfățișare a ruinelor unei bisericuțe rupestre, scăldate în ceață. Se află în Carpați FOTO

0
Publicat:

Așezările rupestre din Buzău uimesc nu doar prin poveștile schiturilor răsfirate în pădure, ci și prin aspectul lor straniu. Ne conving și fotografiile postate de unul dintre ghizii din zonă.

Agatonul Nou se află în Ținutul Buzăului. FOTO Diana Gavrilă
Agatonul Nou se află în Ținutul Buzăului. FOTO Diana Gavrilă

Așezările rupestre din Buzău uimesc nu doar prin poveștile schiturilor răsfirate pe kilometri pătrați, ci și prin aspectul lor straniu. Ne conving și fotografiile postate de unul dintre ghizii din zonă.

Diana Gavrilă este călăuză pentru zeci de turiști care aleg să viziteze tărâmul misterios din Munții Buzăului. Chiar dacă a luat la pas de sute de ori cărările din pădure care duc la schiturile vechi de sute, unele de mii de ani, ghidul își surprinde în fotografii absolut toate drumețiile.

Diana spune că natura, artistul perfect, are grijă să pune de fiecare dată într-o altă lumină și, parcă și alt cadru, minunățiile acum incluse în Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului”. Dovadă sunt și fotografiile surprinse recent la Agatonul Nou.

Cunoscut și sub numele de Bisericuța, Agatonul Nou este săpat într-un bloc de piatră. Schitul, atestat documentar din 1587, a fost alcătuit inițial din patru încăperi, la care se adăuga un beci. În prezent, două încăperi sunt în stare bună.

Rămășițele așezământului monahal sunt de o frumusețe rară, mai ales când totul este scăldat în ceață și razele soarelui scăpate printre crengile copacilor. „Agatonul Nou, sub ploaia de raze și ceață”, este mesajul care însoțește setul de fotografii postate de Diana Gavrilă.

Chilia a fost săpată în blocuri de gresie înalte. Unul dintre cele două pomelnice de aici îi pomenește pe Neagoe Basarab, arhiepiscopul Dositei, monahia Teodora şi monahul Agaton. În apropiere sunt ruinele Agatonului Vechi, atestat în secolul al XIII-lea, numit şi Dărâmătura.

Din comuna Bozioru se poate ajunge pe jos către toate obiectivele ansamblului rupestru format din Bisericuţa lui Iosif, Chilia lui Dionisie Torcătorul, Agatonul mic şi Agatonul mare, sau Grota Fundul Peşterii. Acestea au incizate pe pereţi scrieri misterioase, scrieri încă nedescifrate, şi simboluri străvechi, precum crucea malteză, peştele paleocreştin sau pumnalele Akinakes.

După ce au devenit parte a Geoparcului Ținutul Buzăului, așezările rupestre sunt mai ușor de găsit. Asta, de când au fost instalate indicatoare pe traseele care duc în acest areal.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite