Soiuri noi de legume, în lucru la “Experimentala” din Buzău
0
Cercetătorii buzoieni de la Statiunea pentru Cercetare Legumicolă au introdus în cultură în această primăvară un nou soi de usturoi precum și mai multe soiuri de tomate. Astfel, avem şansa ca la vară să vedem tomate bicolore, cafenii sau negre, dar și usturoi gigant, cât un măr.
Experimentele sunt conduse de doctorul în horticultură Costel Vânătoru, cel care în ultimul an a aclimatizat şi alte soiuri de legume. “Am venit cu niște linii noi, care au caracteristici distincte. Vorbim de tomate cu fructe cafenii sau negre, bicolore. Pe lângă acestea am introdus în cultură în această primăvară un soi de usturoi gigant, care prin dimensiuni să acopere cererea în continuă creștere”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru.
Datorită cercetărilor de la “Experimentala” din Buzău, în câţiva ani, legumele şi fructele autohtone vor avea forme şi arome dintre cele mai nebănuite. Vom ajunge să cumpărăm din pieţe tomate în formă de ardei sau de pere, castraveţi albi şi cu ţepi sau pepeni cu gust de kiwi sau vanilie. Aici au fost create de-a lungul timpului mai multe soiuri de legume “exotice”, de la castravetele „grenadă”, sau cel cu gust de kiwi, până la pepenele cu gust de coniac sau roșia cu puf. Cercetătorii le vor omologa în viitorul apropiat.
După numeroase încrucişări între soiuri autohtone, ameliorări de specii exotice, dar şi intervenţii genetice, cercetătorul Costel Vânătoru a creat un castravete grenadă, care îşi aruncă seminţele. Castraveţii albi, care seamănă cu un dovleac, sunt şi ei monitorizaţi de la an la an pentru a li se depista sensibilităţile la clima din ţara noastră. Pepenii galbeni cu arome exotice sunt produsul cu care cercetărorii de la Buzău spun că vor revoluţiona piaţa fructelor autohtone.
Specialiştii staţiunii experimentale din Buzău acordă o importanţă deosebită îmbunătăţirii soiurilor de tomate. Roşii grena şi cu puf sau în două culori, în formă de pară sau de ardei sunt deja pe finalul perioadei de experimentare. Vor mai avea de trecut un test dificil, cel al pieţei.
Despre isprava cercetătorilor buzoieni s-a dus demult vestea, iar în ţară sunt deja legumicultori care au început să cultive din legumele mutant, folosind seminţe cumpărate de la staţiunea experimentală din Buzău.
Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău a elaborat un portofoliu de 40 de “creaţii” româneşti care acoperă majoritatea speciilor de legume pe care le multiplică pentru producătorii autohtoni şi străini.