Ruinele înfricoșătoare de pe moșia „Lordului valah” prind viață. Ce utilitate vor avea după consolidare FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii au descins printre ruinele de pe fosta moșie a lui Alexandru Marghiloman din Buzău. Aspectul lor înfricoşător a lăsat loc apariției unor legende dintre cele mai înfricoşătoare despre aceste locuri.

Casa de Oapeți este în ruine. FOTO Ionuț Apostu
Casa de Oapeți este în ruine. FOTO Ionuț Apostu

Principala vilă care a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman,  a fost renovată în urmă cu mai mulți ani și a devenit sediul centrului cultural din subordinea municipalității.  

Casa de Oaspeți și grajdurile din spatele Vilei Albatros sunt însă extrem de degradate. O firmă din Iași a început lucrările și a acceptat provocarea ca în 12 luni să transforme ruinele în imobile funcționale.

Refacerea domeniului Marghiloman,  începută cu Vila Albatros, va continua până în primăvara lui 2024, când acesta va arăta ca în vremurile sale de glorie. Lucrările de reabilitare a ultimilor obiective aflate într-o stare avansată de degradare, Casa de Oaspeți și Grajdurile lui Marghiloman, destinate cailor de curse, au fost atribuite unei firme din Iași, specializată în reabilitarea unor clădiri monumente istorice.

Reabilitarea clădirii va fi o provocare pentru firma de construcții. SURSA Ionuț Apostu
Reabilitarea clădirii va fi o provocare pentru firma de construcții. SURSA Ionuț Apostu

Edilii își doresc să reabiliteze cât mai curând cele trei clădiri istorice și să le integreze într-un ”parc aristocratic”, în care caii și poneii să fie prezenți pe alei în mod firesc, ca pe vremea ”Lordului valah”.

Alexandru Marghiloman, personalitate marcantă a vieții publice românești, cu o activitate politică laborioasă în ultimul pătrar de veac XIX și în primele două decenii ale secolului XX, supranumit de scriitorul buzoian Nicolae Peneș „Lordul valah”, s-a născut la 27 ianuarie/9 februarie 1854, la Buzău.

După reabilitare, la parterul Casei de Oaspeți vor fi amenajate o cafenea și un mic restaurant, bucătărie și recepție, iar la etaj și mansardă șase unități de cazare în regim hotelier de patru stele.

De asemenea, două dintre clădirile ce compun Grajdurile lui Marghiloman vor servi drept spațiu expozițional, iar un imobil va primi ocazional câțiva cai, cu care se vor face, precum odinioară, plimbări pe aleile din Parcul Marghiloman.

„Constructorul ieșean, ajutat de două firme buzoiene, a început lucrările și s-a angajat că în 12 luni va finaliza!  (...) Imaginile vorbesc de la sine despre starea de degradare a celor două monumente istorice!”, a scris viceprimarul Ionuț Apostu pe Facebook.

Vechimea clădirilor şi mai ales aspectul înfricoşător al ruinei din spatele vilei Albatros au făcut ca buzoienii să vehiculeze, de-a lungul vremii, legende dintre cele mai înfricoşătoare despre lucrurile misterioase care se petrec la conac.

S-a răspândit printre localnicii din cartierele vecine moșiei povestea că, uneori, este văzut fostul proprietar, Alexandru Marghiloman, călare pe pur-sângele său favorit, plimbându-se noaptea pe aleea hipică din parc.

Cu câțiva ani în urmă, câţiva bărbați care se plimbau seara prin parcul Marghiloman l-ar fi văzut pe boier în straie negre, cu joben pe cap, alături de domniţa lui, drept în uşa conacului. Un alt tânăr le-a fi povestit prietenilor pe rețelele de socializare o întâmplare de care a avut parte când se întorcea noaptea de la o petrecere de majorat, alegând să scurteze drumul spre casă prin parc.

Alegerile din iunie 1918: «Parlamentul Marghiloman»  jpeg

În locul pustiu, liniştea a fost spartă la un moment dat de un apel pe mobil primit de la sora lui, care voia să ştie cât mai întârzie. Fata nu a putut vorbi cu acesta, din cauza zgomotului infernal care se auzea în telefon. L-a rugat pe băiat să se depărteze de aglomeraţie, pentru că se auzeau nişte zgomote neomeneşti, amestecate cu muzică şi ţipete.

Băiatul a asigurat-o pe sora sa că se află în parc, unde e linişte şi nimeni nu face zgomot. Şi-a dat seama că ceva nu e în ordine şi a grăbit pasul. Înfricoşat, a povestit prietenilor cele întâmplate, care i-au confirmat că au trecut şi ei prin evenimente stranii legate de conac.

Poveştile stranii au fost alimentate şi de macabra descoperire făcută de nişte muncitori. Ei au găsit în 2011 cadavrul unui bărbat, aflat într-o stare avansată de putrefacţie, care atârna într-un ştreang de coloanele Casei de Oaspeți. Era un om al străzii care îşi pusese capăt zilelor printre ruinele din spatele Vilei Albatros.

Construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe la 1884, pe domeniul Marghiloman din marginea oraşului Buzău, Vila Albatros ilustrează elocvent epoca de ascensiune a burgheziei în viaţa societăţii româneşti. Autor al unei expertize din 1938, inginerul C. Tissescu declara despre conacul devenit Palatul Marghiloman si Vila Albatros că este o „constructie masivă, cu etaj, în stil frantuzesc…”.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite