Reţeta celor mai gustoşi gogoşari dulci-acrişori conservaţi pentru iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodinele sunt în plin sezon de pregătire a conservelor pentru iarnă, de la zacuscă ori gemuri, până la acrituri, conservate în saramură sau oţet. Cei mai mulţi dintre noi respectăm propriile reţete, moştenite de la bunici, însă nu strică, ne sfătuiesc bucătarii, să aplicăm din când în când modalităţile altora de conservare. S-ar putea să avem surprize.

Chef Cristi Dobre, bucătar din Buzău, ne oferă o reţetă simplă şi rapidă de pus gogoşari în oţet, preluată de la gospodine din Racoviţeni, de lângă Râmnicu Sărat. În compoziţie se adaugă câteva ingrediente care dau o dulceaţă şi arome deosebite gogoşarilor în oţet. 

Pentru a obţine gustoşii gogoşari dulci-acrişori avem nevoie de următoarele ingrediente:

- 6 kg. Gogoşari

- 750 ml. oţet

- 750-800 grame zahăr

- trei linguri cu vârf de sare neiodată

- un plic piper boabe

- un plic boabe coriandru

- un plic muştar boabe

- un plic foi de dafin

- o ţelină mai mare cu frunze

- o legătură de hrean

- o legătură de morcovi

”Gogoşarii se spală, se curăţă de cotor şi seminţe după care se taie sferturi sau jumătăţi, în funcţie de cât sunt de mari. Morcovii se taie fâşii, rădăcina de ţelină la fel, iar frunzele se rup în bucăţi de 6-7 centimetri. Hreanul se taie şi el bastonaşe”, spune Cristi Dobre, bucătar din Buzău.

Într-un vas, se amestecă oţetul cu zahărul şi sarea până se dizolvă, fără a se încălzi sau fierbe. Se adaugă apoi plicurile de muştar, coriandru şi piper boabe.

image

Într-un vas mai mare se pun gogoşarii tăiaţi, feliile de morcov, feliile şi frunzele de ţelină. Peste acestea se toarnă compoziţia lichidă şi se amestecă uşor, fără a strivi feliile de gogoşar.

Urmează o etapă peste care mulţi trec. ”Toată compoziţia se lasă peste noapte la temperatura camerei. Dimineaţa se aranjează în borcane gogoşarii, printre care se pun bucăţi de morcov, ţelină, frunze de ţelină şi deasupra o fâşie, două, de hrean, apoi se toarnă compoziţia lichidă împreună cu boabele distribuite uniform în borcane”, spune Chef Cristi Dobre.

Veţi observa că aceştia îşi vor lăsa suficient suc propriu, astfel încât nu mai este nevoie să adăugaţi apă. Borcanele se capsează şi se aşază în cămară la loc răcoros.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite