Restaurantele de fiţe au făcut superoferte crescătorilor de struţi din Buzău
0Marile restaurante din capitală au asaltat cu oferte crescătorii din struţi din Buzău pentru a satisface pretenţiile clienţilor gurmanzi care şi-au dorit de sărbătorile Pascale o masă îmbelşugată tapetată cu produse exotice.
Buzoienii care au ales în ultimii ani să se axeze pe creşterea şi comercializarea struţilor spun că aceste produse sunt foarte apreciate de cei care nu pot consuma produsele din miel care sunt foarte bogate în colesterol.
Cu toate că preţul oferit de restaurante pentru un ou de struţ a sărit de la 60 -70 de lei la peste 100 de lei, ofertele nu i-au impresionat prea mult pe crescătorii de păsări gigant.
„Într-un fel anul acesta m-au luat prin surpindere pentru cererea mare dar şi pentru preţul oferit cu 30 la sută mai mare decât de obicei. Cu toate acestea am preferat să nu vând prea multe ouă, pentru a le pregăti pentru clocitoare pentru că profitul este de patru ori mai mare după eclozarea puilor. Nici carne de struţ nu am vândut pentru că în această perioadă prefer să îi folosesc pentru reproducere ", a declarat Dan Voica, un inginer zootehnist din Buzău care deţine în satul Grăjdana o fermă cu peste 100 de struţi .
Crescătorii din Buzău mai spun că investiţia în acest domeniu poate începe cu un simplu ou introdus la incubator iar pentru cei mai comozi cu achizţionarea unui pui în valoare de 100 de euro.
„O femelă struţ poate să producă până la 100 de ouă într-un sezon din aprlie şi până în septembrie. Un adult reproducător se vinde cu 1000 de euro , un trio format dintr-un mascul şi două femele cu trei mii de euro iar un pui cu 100 de euro", a mai spus Dan Voica.