Recoltarea sparanghelului, grăbită de căldura nefirească. Este prima legumă din România cultivată în câmp care se culege primăvara
0Leguma nelipsită din meniurile celor mai luxoase restaurante din lume este cultivată cu succes și în județul Buzău, în comuna Balta Albă, unde culesul e în toi. Astfel, de sărbători, sparanghelul va fi din abundență pe rafturi, spune producătorul Daniel Toma.
Cultura de sparanghel se află în satul Amara, comuna Balta Albă, județul Buzău, pe un teren moștenit de Daniel Toma de la bunici. Se află în cel de-al șaselea an de producție.
„Există o anumită etapă când poate fi recoltat. Dacă-l lăsăm prea mult în pământ începe să se ramifice și nu mai poate fi consumat, deci e pierdere”, declară Daniel Toma.
Fermierul buzoian ne spune că leguma este bună de cules atunci când tija măsoară între 20 și 30 de centimetri. Ce crește mai mult se elimină din cultură.
„Sparanghelul se taie de la nivelul solului. Ce e subțire se aruncă. Fiind o cultură de anul cinci, șase, nu trebuie să lăsăm lăstarii să se ducă în sus, pentru că planta irosește toată energia acolo”, explică producătorul de sparanghel.
Sparanghelul este prima legumă din România - cultivată în câmp - care se culege primăvara. În acest an, căldura i-a grăbit dezvoltarea, astfel că fermierul buzoian a început recoltarea mult mai devreme.
„De obicei, în anii trecuți, pe la 10 aprilie abia vedeam primii lăstari cum rup bilonul și ies afară. Anul ăsta cred că este a doua săptămână în care recoltăm, o cantitate foarte mare, pentru că a fost căldura asta neașteptat de mare”, precizează Daniel Toma.
Anul trecut, buzoianul a livrat către clienții săi circa patru tone de sparanghel, recoltat de pe trei hectare de teren. Anul acesta speră la o producție și mai mare.
Ca să ajungă la o cantitate mare de producție, cultivatorul spune că este nevoie de răbdare, întrucât sparanghelul începe să dea rod după câțiva ani. Daniel Toma și ajutoarele sale culeg zilnic sparanghel.
„De pe câmp plecăm cu lăzile acasă, la sortare, unde îl pregătim pentru legături. Trebuie să fie cât mai compact, cât mai frumos, cât mai curat, ca să fie o marfă de calitatea întâi”, spune Paul, culegător de sparanghel.
Tijele de sparanghel sunt etichetate, apoi depozitate într-o cameră frigorifică. Fermierul buzoian distribuie marfa către beneficiari de trei ori pe săptămână, ca să ajungă proaspătă pe mesele consumatorilor.
Din ferma lui Daniel Toma, sparanghelul pleacă spre clienți cu 35, până la 40 de lei kilogramul, însă la clientul final ajunge cu un preț mai mare. Leguma produsă la Amara, în județul Buzău, se vinde prin magazine online, dar și în câteva restaurante și băcănii din București.
Buzoianul mai cultivă la Amara și broccolini, o legumă înrudită cu mult mai renumitul broccoli, dar mult mai gustoasă și chiar foarte apreciată de copii, precum și Kalettes, o încrucişare între varza de Bruxelles şi varza kale. Această legumă se cultivă deja în țări din vestul Europei și este foarte apreciată pentru calitățile ei.