Procesul primarului Constantin Boşcodeală a debutat cu o amânare
0Joi a fost programat primul termen în dosarul în care Constantin Boşcodeală, primarul municipiului Buzău, este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată.
UPDATE Amânarea a venit în urma solicitării făcute de către juristul primăriei, Cristina Coroian, care a solicitat răgaz necesar Consiliului Local Municipal, instituţia pe care o reprezintă, pentru a studia rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
Joi a fost programat primul termen în dosarul în care Constantin Boşcodeală, primarul municipiului Buzău, este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată.
Edilul Buzăului este acuzat că timp de şase ani ar fi acordat unor asociaţii sportive, printre care şi FC Gloria Buzău, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-ar fi asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău.
Potrivit rechizitoriului, „în cursul anilor 2002 – 2008, inculpatul Boşcodeală Constantin Octavian, în calitate de primar al municipiului Buzău, a acordat unor asociaţii sportive, persoane juridice non profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău. Beneficiarii finali ai acestor sume şi al dreptului de a folosi complexul sportiv sunt societăţi comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociaţiile sportive”.
Concret, procurorii DNA au reţinut că „în cursul anului 2008, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu pe care le avea în calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boşcodeală Constantin Octavian a dispus, în mod nelegal, plata sumei de 1.633.496,32 lei către ASOCIAŢIA SPORTIVĂ FOTBAL CLUB GLORIA BUZĂU (denumită în continuare „Asociaţia sportivă”) cu titlu de finanţare nerambursabilă – din care suma de 279.496,32 lei reprezintă plăţi directe efectuate către REGIA AUTONOMĂ MUNICIPALĂ (R.A.M.) BUZĂU (unitate din subordinea Consiliului local Buzău, la care Asociaţia sportivă avea debite restante). De această sumă de bani a beneficiat, în mod indirect, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzău (agent economic privat la care primarul era acţionar, în calitate de persoană fizică), firmă cu care Asociaţia sportivă avea încheiat un protocol conform căruia se obliga, contrar legii, să susţină activitatea sportivă a societăţii comerciale cu sumele primite de la bugetul local. De asemenea, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzău fusese obligată, prin hotărâre judecătorească, la plata debitelor restante către R.A.M. Buzău, în solidar cu Asociaţia sportivă (suma de 279.496,32 lei menţionată mai sus).
În această modalitate, bugetul local al municipiului Buzău a fost prejudiciat cu suma de 1.633.496,32 lei.
De asemenea, la data de 19 mai 2006, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Buzău, inculpatul Boşcodeală Constantin Octavian a acordat direct, în folosinţă gratuită, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat în proprietatea publică a municipiului Buzău, Asocierii în participaţiune formate din Asociaţia Sportivă „Voinţa Buzău” şi S.C. Monte Cris S.R.L. Buzău, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 2.675.555,22 lei, reprezentând veniturile nerealizate în perioada 1 ianuarie 2008 – 31 octombrie 2009.
În plus, începând cu anul 2002, când Complexul Sportiv Gloria a intrat în proprietatea publică a municipiului Buzău, primarul Boşcodeală Constantin Octavian a asigurat nelegal folosinţa gratuită a stadionului de fotbal ASOCIAŢIEI SPORTIVE FOTBAL CLUB GLORIA BUZĂU şi, prin intermediul acesteia, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. În acest mod, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 587.942,55 lei, reprezentând veniturile nerealizate din exploatarea bunului”.