Templul Cafelei Marghilomana, ridicat pe un fost domeniu boieresc din Buzău. Istoria amuzantă a singurei cafele românești

0
Publicat:

Casa de Oaspeți, clădire de pe Domeniul Marghiloman din Buzău, care odinioară a găzduit-o inclusiv pe Regina Maria, va fi renovată până în vara acestui an. Aici va funcționa o cafenea, care va avea în ofertă băutura creată de prim-ministrul care i-a dat numele.

Cafeaua Marghilomana conține alcool. SURSA Arhivă
Cafeaua Marghilomana conține alcool. SURSA Arhivă

Odată cu inaugurarea Casei de Oaspeți și a Grajdurilor din Parcul Marghiloman din Buzău, va începe să funcționeze și Complexul Turistic „Alexandru Marghiloman”. Aici vor fi organizate inclusiv activități hipice. Turiștii vor putea rămâne și peste noapte pe Domeniu și vor fi cazați în Casa de Oaspeți, aflată în curs de renovare.

Casa de oaspeți este în curs de renovare. SURSA buzoienii.ro
Casa de oaspeți este în curs de renovare. SURSA buzoienii.ro

La etaj și la mansarda acestei clădiri vor fi amenajate șase unități de cazare în regim hotelier. La parter vor funcționa un mic restaurant, recepția și bucătăria, dar și cafeneaua care va avea în ofertă Marghilomana. Este o cafea cu rom pe care a inventat-o, mai mult din întâmplare, chiar la Buzău, celebrul politician Alexandru Marghiloman, prim-ministru al României în perioada martie-noiembrie 1918.

Regina Maria venea des la vila lui Marghiloman SURSA arhivă
Regina Maria venea des la vila lui Marghiloman SURSA arhivă

Alexandru Marghiloman (1854-1925) a fost un păstrător al vechilor tradiţii boiereşti, printre care petrecerile cu mese îmbelşugate la care invita personalităţi ale vremii sau partidele de vânătoare. De altfel, la o astfel de întrunire a luat naştere singura reţetă românească de cafea.

La degustare de Marghilomană SURSA arhivă
La degustare de Marghilomană SURSA arhivă

În timp, povestea descoperirii cafelei Marghilomana s-a transmis în mai multe variante. Una dintre ele vorbeşte despre o petrecere mare pe care politicianul a organizat-o la Vila Albatros, de la marginea Buzăului. În timp ce se bucura de prezenţa unor invitaţi importanţi, instalaţia de apă a locuinţei s-ar fi defectat, iar angajaţii ministrului ar fi improvizat, înlocuind apa cu rom.

Potrivit altei legende, descoperirea aromatei cafele s-a produs atunci când la locuinţa sa de la Buzău, la Vila Albatros, se afla în vizită chiar Regina Maria. Într-o zi, când se afla la vânătoare, a cerut să i se facă o cafea. Nefiind pregătit cu toate cele trebuincioase unei cafele, valetul a improvizat, punând, în loc de apă, coniac.

Alexandru Marghiloman SURSA arhivă
Alexandru Marghiloman SURSA arhivă

„Pe când se afla la vânătoare pe domeniul său din judeţul Buzău, valetul a constatat că uitase să ia apă. Fire întreprinzătoare, conu’ Alecu (n.r. porecla lui Marghiloman) nu l-a certat pe omul său de încredere, ci i-a cerut să pună în ibric rom de Jamaica în loc de apă”, scrie publicistul buzoian Nicolae Peneş, autorul unei lucrări premiate de Academia Română, ”Lordul Valah”.

Cafeaua descoperită accidental de boierul Marghiloman a început să fie cerută în localurile bucureştene, după Primul Război Mondial. La Capşa, aristocraţii cereau „un marghiloman“, „două marghilomanuri“ sau „o marghilomană“. Tot în acea perioadă, la Hanul lui Manuc, în Sala Domnească, unde aveau loc baluri mascate şi serate mondene, cafeaua Marghilomana era la mare cinste. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite