Pensiunile prepară stocuri mari de conserve, pentru a face față scumpirilor preconizate la iarnă

0
Publicat:

Pensiunile de la munte se pregătesc intens pentru sezonul rece, iar cea mai importantă activitate a momentului este umplerea cămării cu bunătăți. 

image

Este forfotă, zilele acestea, și în bucătăria unui complex turistic de la poalele Vulcanilor Noroioși, unde cazarea se face cu rulota dar și în câteva cabane tradiționale. Peste o mie de borcane cu dulcețuri, gemuri, legume conservate în oțet sau puse în saramură, au fost puse deja la păstrat, în beci, pentru a ajunge pe masa turiștilor până la primăvară.

Campingul de rulote de la Vulcanii Noroioși este căutat de turiști din toată lumea mai ales pentru preparatele tradiționale din meniu. În mijlocul săptămânii, gospodinele au timp să-și vadă de aprovizionare. Ele trebuie să facă față, deocamdată, unui morman de legume cumpărate de la legumicultori din Buzău.

Zeci de kilograme de gogoșari și conopidă urmează să fie conservate în oțet. „Tocăm ardeiul, punem conopida, amestecăm, punem oțet, zahăr și boabe de piper, apoi le lăsăm 24 de ore. După aceea, îi punem la borcane. Toate legumele pe care le punem în conserve noi le luăm de la producători locali, pentru că sunt sănătoase și gustoase”, ne explică Măndița Niță, bucătar.

Gospodinele își împart sarcinile, pentru a fi cât mai eficiente. Între timp, ardeii capia sunt puși la copt. Și nu oricum, ci pe tablă, pentru a se rumeni uniform. „Coacem ardeiul pe tablă, ca să avem un ardei copt foarte bun, delicios, care se desface foarte ușor. Ardeii copți merg în oțet, dar și în diverse preparate, cum ar fi tigaia picantă și tochitura”, spune doamna Niță.

image

Zilele se scurg repede iar vremea legumelor proaspete este cam pe ducă, spun gospodinele de la pensiunea de lângă Vucanii Noroioși. De aceea, trebuie să dea zor cu aprovizionarea. Congelatoarele sunt deja înțesate cu materie primă pentru mâncărurile care vor ajunge la iarnă pe mesele turiștilor.

„La congelator avem roșii cherry pentru tocăniță, tigaie picantă, avem ardeiul copt pentru fiecare porții, avem legumele pentru ciorbă și alte preparate, avem pătrunjelul. În cămară avem gemuri de toate felurile, de vișine, cireșe, afine, mai jos avem celebra zacuscă, aici avem niște gogșari cu conopidă, care sunt foarte căutați”, declară Aurel Boboc, administratorul complexului turistic.

image

Cămara complexului turistic este pe cale să depoziteze mai multe bunătăți ca niciodată. Peste 1.200 de borcane au fost aranjate deja pe rafturi și urmează să li se alăture alte câteva sute. Materia primă a fost mai scumpă chiar și de două ori decât anul trecut. Cu toate acestea, proprietarul pensiunii speră să țină în frâu tarifele pentru serviciile sale, cu ajutorul conservelor care ar trebui să țină o jumătate de an. 

„Din materia primă, cel mai mult au costat legumele. Dacă anul trecut le luam cu 2,5 lei, anul ăsta cumpărăm roșiile cu șase lei, gogoșarii, cu șase, șapte lei, și luăm în cantități industriaiale. Am încercat să umplem la costurile de acum. Pentru o perioadă de cel puțin șase luni, până în vară, noi încercăm să menținem prețurile datorită aprovizionării din timp, la prețurile actuale”, spune  domnul Boboc, proprietarul campingului. 

image

Complexul turistic de la poalele Vulcanilor Noroioși oferă spații pentru rulote, restaurant cu preparate tradiționale, dar și locuri de cazare în căsuțe tradiționale.

„Cazarea se face într-o casă foarte călduroasă iarna, și foarte răcoroasă vara. Și apreciată de turiști. Mulți dintre ei sunt foarte impresionați când ajung aici, de liniște, de aer curat, dar mai ales de priveliștea pe care au au atunci când ies din căsuță”, spune Andra Niță, angajată a complexului.

Pe lângă rezervaţia Vulcanii Noroioşi, turiştii care vor alege această destinație, fie și în sezonul rece, mai pot vizita în apropiere Mănăstirile Berca, Ciolanu şi Răteşti, Tabăra de Sculptură de la Măgura, Muzeul Chihlimbarului Colţi sau mina de petrol de la Sărata-Monteoru.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite