Investiții în amenajări turistice lângă ruinele unui important castru roman din Muntenia

0
Publicat:

Consiliul Județean Buzău investește în restaurarea ansambului roman de la Pietroasele, pentru a spori gradul de interes al turiștilor pentru acest obiectiv. Este vorba despre castrul și termele romane din satul Pietroasele, avanpost construit de împăratul Constantin cel Mare în perioada campaniei din anul 332 împotriva goților de la nord de Dunăre.

Ruinele se află în satul Pietroasele. FOTO Iulian Bunilă
Ruinele se află în satul Pietroasele. FOTO Iulian Bunilă

După terminarea intervenției, turiștii vor avea locuri special amenajate unde să petreacă timpul atunci când vizitează ruinele edificiului roman, nu doar să le vadă și să plece imediat.

Investiția anunțată de Consiliul Județean vizează achiziția unui teren proprietate privată în suprafață de 1.698 metri pătrați, situat în sat Pietroasele, pentru care va plăti proprietarilor suma de 23.100 euro. Terenul, aflat în vecinătatea Ansamblului roman din localitate, este necesar pentru a îndeplini cerințele din procedura de conservare și restaurare a sitului arheologic.

După ce intervențiile vor fi fost terminate, autoritățile au de gând să amenajeze terenul pentru activități destinate în special copiilor.

„Proiectul de hotărâre inițiat are scopul de a definitiva elementele necesare implementării proiectului cu finanțare europeană «Valorificarea potențialului turistic natural și antropic pentru dezvoltarea durabilă a județului Buzău». (…) În acest mod, vor putea fi îndeplinite exigențele pentru intervenția de reabilitare, consolidare, protecție și conservare a monumentului istoric. După implementarea și finalizarea proiectului, pe acest teren poate fi organizat de către Muzeul Județean Buzău un șantier arheologic demonstrativ pentru copii ceea ce ar crește atractivitatea obiectivului de patrimoniu”, se precizează într-un proiect de hotărâre al Consiliului Județean Buzău.

Ruinele castrului şi termelor romane de la Pietroasele le-au oferit istoricilor indicii suficiente pentru a-i convinge că în acest avanpost al imperiului creat de Constantin cel Mare se trăia la standardele cele mai ridicate ale vremii.

Descoperirile duc la concluzia că aici a fost cândva reşedinţa unui demnitar important trimis în urma reorganizării trupelor romane pe graniţa de nord a Bizanţului pentru a apăra Constantinopolul de barbari.

Primul care a obţinut informaţii despre castrul roman târziu de la Pietroasele a fost Alexandru Odobescu, în 1866, când a venit în localitate pe urmele tezaurului «Cloşca cu puii de aur».

Marele savant a făcut atunci primele şi unicele sondaje arheologice executat de el vreodată în teren, în urma acestora descoperind „amestecate cu multă cenuşă, pietre de construcţie, cărămizi, vase din lut grosiere, fragmente de butelii din sticlă, vase, arme şi bucăţi de metal, doi piepteni mici şi o daltă din os, numeroase râşniţe din piatră, multe oase de animale domestice, câteva bucăţi de lemn putrezit şi, în fine, o mică monedă de bronz cu efigie imperială” (A. Odobescu, ”Le Trésor de Pétrossa”), nedescifrată deoarece era foarte alterată.

Băile romane de la Pietroasele, spun specialiştii Muzeului Județean Buzău, au fost o construcţie impresionantă în concepţie şi fascinantă ca aspect, ale căror culoare şi încăperi erau pardosite cu plăci de marmură albă, pereţii erau decoraţi în frescă frumos colorată în combinaţii de albastru, roşu, galben, verde şi brun, iar ferestrele erau închise cu vitralii din plăcuţe de sticlă multicolore fixate cu rame de plumb.

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite