Sărata Monteoru se extinde cu zece hectare. Vestita stațiune balneoclimaterică din Buzău devine și mai atractivă

0
Publicat:

Pentru a crește și mai mult atractivitatea stațiunii din Buzău, autoritățile județene au întocmit un proiect ce vizează amenajarea unei zone de petrecere a timpului liber pe dealul Murătoarea, cel pe care se regăsesc principalele izvoare cu apă sărată.

Sărata Monteoru, Buzău FOTO I.B.
Sărata Monteoru, Buzău FOTO I.B.

La intrare va fi amenajat un ansamblu memorial dedicat lui Grigore Constantinescu Monteoru, întemeietorul stațiunii Sărata Monteoru. Perimetrul se prelungește cu o zonă de promenadă, cu puncte de belvedere și expoziții cu imagini vechi din stațiune.

Totodată vor fi realizate noi foraje de captare a apelor, care vor fi puse în valoare cu ajutorul unor foișoare, reprezentând construcții ușoare sculptate în lemn, cu motive tradiționale buzoiene.

Proiectul prevede și amenajarea unui amfiteatru în aer liber pentru desfășurarea de activități culturale, dar și amenajare de piste de biciclete, locuri de joacă pentru copii, alei pietonale și multe alte facilități.

Proiectul are o valoare estimnată de circa 3,5 milioane de euro și va fi depus pentru obținerea finanțării prin Programul Regional Sud - Est. Cota de finanțare a Consiliului Județean Buzău ar urma să fie de 2%.

Sărata Monteoru, Buzău FOTO I.B.
Sărata Monteoru, Buzău FOTO I.B.

Reprezentanții Consiliului Județean Buzău speră ca odată cu investițiile propuse a fi realizate la Sărata Monteoru, pe noua suprafață de circa 10 hectare, stațiunea să înflorească și mai mult și să atragă turiști în număr cât mai mare, prin extinderea ofertei de petrecere a timpului liber.

Stațiunea balneoclimaterică Sărata Monteoru este locul preferat de buzoieni și nu numai, în plin sezon estival, când bazinele cu apă sărată își deschid porțile. În prezent, potrivit Institutului Național de Statistică, localitatea buzoiană este vizitată de circa 21.000 de turiști în fiecare an.

Sărata Monteoru, Buzău FOTO I.B.
Sărata Monteoru, Buzău FOTO I.B.

Sărata Monteoru se află la 14 kilometri de municipiul Buzău, fiind situată în comuna Merei. Este renumită pentru izvoarele cu ape minerale sărate, iodurate, bromurate, magneziene, sulfuroase, calcice şi pentru nămolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase. Acestea sunt indicate pentru tratarea afectiunilor aparatului locomotor, afecţiunilor ginecologice, gastrointestinale, hepato-biliare.

Staţiunea buzoiană a fost înfiinţată în anul 1895, de către comerciantul grec Grigore Stavri, cel ce avea să devină peste ani boierul Grigore Constantinescu Monteoru. El a avut meritul de a ridica localitatea la rang de staţiune.

Sfătuit de Dr. Guyenot, medic consultant la Aix des Bains, Franţa, Grigore Constantinescu Monteoru începea la 1890 amenajarea unui stabiliment balnear de toată frumuseţea, ajutat fiind de arhitectul german Eduard Honzik. La 1 iulie 1895 a fost marcată inaugurarea oficială a staţiunii balneare cuprinzând nenumarate hoteluri, asezăminte de tratament, cazino şi ştrand, căruia proprietarul îi dorea un viitor de Karlovy Vary.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite