FOTO Elevii din Scorţoasa muncesc pentru a-i ajuta pe copiii nevoiaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolarii din satul buzoian Scorţoasa şi-au amenajat un atelier meşteşugăresc pentru suvenire destinate turiştilor care vizitează Vulcanii Noroioşi. Banii obţinuţi urmează să fie folosiţi pentru copiii săraci, pentru bătrâni, dar şi pentru utilarea şcolii. De la 1 iunie şi până în prezent s-au strâns 325 de lei.

Satul Scorţoasa, din judeţul Buzău, are 484 de familii, dintre care 116 cu situaţie financiară precară. Acesta este motivul pentru care 23 de elevi dornici să arate că se poate au pus bazele unui atelier meşteşugăresc. 

Micuţii confecţionează diverse suvenire, de la vulcani noroioşi în miniatură la mărgele sau icoane pictate pe sticlă, pe care le vând turiştilor din judeţ. Cu banii obţinuţi, elevii îşi propun să ajute mai multe categorii sociale cu probleme, printre care copiii săraci sau bătrânii singuri. 

Ideea înfiinţării unui atelier meşteşugăresc a pornit de la unul dintre elevii clasei a VII-a, Eusebiu Năstăsache (13 ani), un artist în devenire. 

„Eram în clasa a III-a şi doamna învăţătoare ne punea să pictăm pe geam, cu tempera. Într-o zi ne-a zis să desenăm lucruri din natură, apoi ne-a lăsat să luăm geamurile acasă, pentru a continua şi după ore. Eu am pictat un fluture şi nu prea mi-a plăcut. L-am şters şi am început să pictez o icoană, care mi-a ieşit foarte frumoasă“, îşi aminteşte Eusebiu. 


În vacanţa de vară, micul artist, căruia prietenii îi spun Sebi, învaţă să se descurce şi singur şi se transformă într-un adevărat om de afaceri.  

„Tata, când mi-a văzut icoana, mi-a spus să fac mai multe şi să le vând, ca să îmi strâng bani la puşculiţă. A luat nişte cioburi din magazie, le-a tăiat frumos, apoi mi le-a dat să le pictez. Tot tata mi-a dat şi bani să îmi cumpăr primele culori şi pensule, apoi m-am descurcat. Într-o dimineaţă, am plecat singur la Vulcanii Noroioşi cu autobuzul, acolo am găsit o băncuţă şi am pus cinci icoane. Am vândut patru, unor turişti, cu 5 lei fiecare. Primii bănuţi ai mei au fost aceşti 20 de lei, pe care i-am pus mai întâi în puşculiţă şi apoi i-am cheltuit pe dulciuri, că atunci eram mai mic“, spune Sebi.

image

Băiatul începe din toamnă ultimul an de gimnaziu şi deja simte că îl aşteaptă un an greu. Se va pregăti intens pentru a intra la Seminarul Teologic, însă nu va renunţa la pasiunea sa pentru pictura pe sticlă. Spune că o 

să-şi facă timp şi pentru munca în atelierul meşteşugăresc pe care şcoala în care învaţă l-a amenajat.

„Fii mai bun, ajută-ţi semenii“

Povestea lui Sebi a fost sursă de inspiraţie pentru colegii săi de clasă, iar în 2013 elevii şi diriginta lor, profesoara Daniela Pasere, au înscris un proiect în competiţia „Şcoala lui Andrei“, susţinută de OMV Petrom. După înscrierea proiectului şi evaluarea lui de către un juriu de specialitate, buzoienii au fost declaraţi ca fiind unii dintre câştigătorii unei finanţări de 5.000 de euro.

„Sebi a fost punctul de pornire, baza proiectului, la care s-au adăugat alte idei ale copiilor. De exemplu, numele proiectului, «Fii mai bun, ajută-ţi semenii», s-a ales prin vot. Mai întâi am achiziţionat produsele, anul trecut, începând din noiembrie. Din ianuarie 2014, am început renovarea atelierului şi, ulterior, l-am utilat cu două maşini de cusut, o sită serigrafică, o balama serigrafică şi cu materie primă, mărgele, gută elastică, culori, pensule“, spune profesoara Daniela Pasere, coordonator de proiect.

Atelierul din şcoală este funcţional încă din primăvară. Cei 23 de mici meşteşugari lucrează în schimburi, după ore sau la sfârşit de săptămână. O parte dintre ei pictează icoane pe sticlă, sub coordonarea lui Sebi, alţii modelează machete ale vulcanilor noroioşi din ipsos patinat, fetele confecţionează mărgele din argilă Fimo, imprimă tricouri sau croiesc sacoşe din material textil, imprimate cu imaginea Vulcanilor Noroioşi.

image

Anda Alexandru are 13 ani şi este experta grupului de mici meşteşugari în confecţionarea brăţărilor şi mărgelelor din Fimo. „A venit doamna dirigintă cu mai multe cubuleţe colorate de plastilină şi ne-a întrebat cine doreşte să se joace cu ele şi să modeleze diverse bijuterii. Eu am încercat şi mi-a plăcut foarte mult ce mi-a ieşit. După ce le ţii la cuptor câteva minute, mărgelele şi brăţările se întăresc şi arată parcă ar fi din sticlă colorată“, spune Anda. Fata spune că vara viitoare îşi doreşte să intre la Liceul de Artă.  

Cum să faci un vulcan noroios

La atelierul de vulcani din ipsos lucrează cei mai mulţi dintre elevii clasei înscrise în proiect. George Ghioculeţ este unul dintre ei. Ne explică pe îndelete meşteşugul său, pe care l-a învăţat repede la primele ore petrecute în atelierul şcolii.

„La o găletuşă de apă punem mai întâi praf de ipsos şi aşteptăm până se absoarbe. Apoi amestecăm bine, ca să nu rămână bule de aer sau cocoloaşe, până când se face o pastă uşor de modelat. Turnăm ipsosul în nişte forme din cauciuc, apoi, după 15 minute, scoatem conuleţele de vulcan. Cu un compas scriem, cât este moale, «Vulcanii Noroioşi», apoi, după ce se usucă, îi vopsim cu argintiu, ca să aibă aspectul acela cenuşiu al Vulcanilor Noroioşi“, explică George.

image

Înainte să scoată suvenirele la vânzare, micii întreprinzători din Scorţoasa au testat piaţa la începutul lunii martie. Atunci au vândut în şcoală mărţişoare în valoare de 50 de lei. De la 1 iunie, au avut standuri proprii atât în vecinătatea Vulcanilor Noroioşi, cât şi la două festivaluri folclorice, de la Bisoca şi Berca.

Primii vulcani din ipsos valorificaţi au fost chiar la Vulcanii Noroioşi, dar, spre surprinderea tuturor, nu s-au vândut. Abia la Bisoca, de Ziua Copilului, am vândut, apoi, pe Plaiul de la Răteşti. Cel mai bine s-au vândut brăţările. Pe două brelocuri, doi vulcani şi restul brăţări, în total am scos atunci 180 de lei“, spune Daniela Pasere, diriginta clasei micilor meşteşugari. 

Până acum, copiii din Scorţoasa au strâns suma de 325 de lei, în urma iniţiativei lor. Banii vor ajunge într-un fond social, din care şcoala le va cumpăra rechizite copiilor săraci, la jumătatea lunii septembrie. Proiectul va funcţiona şi anul viitor, iar în perioada rămasă copiii speră să acumuleze un profit de 9.000 de lei. 

CITEŞTE ŞI

Zeci de buzoieni vor primi bani pentru a-şi dota casele cu instalaţii ecologice de încălzire

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite