Elvețiancă stabilită într-o zonă montană din Buzău, cucerită de tradițiile și istoria românilor

0
Publicat:

România i-a pătruns atât de adânc în suflet unei elvețience, încât a uitat că provine poate din cea mai bogată și frumoasă țară din Europa, pentru a-și continua viața printre români. Au cucerit-o frumusețea locurilor, sălbăticia lor, oamenii și istoria, astfel că de 30 de ani trăiește într-o localitate din Munții Buzăului, unde administrează o pensiune pur românească.

Cornelia Fischer a arborat trei steaguri la intrare în curtea pensiunii. FOTO Iulian Bunilă
Cornelia Fischer a arborat trei steaguri la intrare în curtea pensiunii. FOTO Iulian Bunilă

Cornelia Fischer și-a trăit jumătate din viață în țara cantoanelor, unde s-a născut. A venit după Revoluție pe meleagurile noastre, iar la scurt timp a decis să se stabilească în satul buzoian Valea Lupului, unde între timp și-a deschis o pensiune agroturistică.

Chiar dacă provine dintr-o țară cu bucătărie sofisticată, Cornelia Fischer s-a lăsat repede cucerită de gusturile preparatelor românești. Tocmai de aceea a și considerat că localul său trebuie să le ofere clienților mâncarea tradițională.

„Când a deschis pensiunea, acum vreo zece ani, eu am crezut prima dată că vine cu ideile din Elveția, cu fițele de acolo, stilul lor. Apoi, am constatat că este mai mult de-a noastră, cu tradițiile locale, obiceiurile noastre, ceea ce nouă ne place foarte mult”, ne mărturisește unul dintre clienții localului din Valea Lupului.

Cornelia Fischer ține cont de părerile clienților. FOTO Iulian Bunilă
Cornelia Fischer ține cont de părerile clienților. FOTO Iulian Bunilă

Ardeiul umplut, fasolea, sarmalele sau ciorba de burtă sunt nelipsite din meniul zilnic al localului administrat de elvețiancă. Femeia trecută de 60 de ani spune că dieta i s-a schimbat atât de mult în anii petrecuți în România, încât a uitat gustul mâncărurilor din copilărie.

„În Elveția mai merg la rude, pentru că eu nu mai am casă acolo. Dar, când sunt plecată din România, chiar și pentru perioade scurte, mi se face dor de acasă și de bunătățile de aici. De exemplu, când sunt în Elveția, îmi lipsesc foarte mult ciorbele”, spune elvețianca.

Elvețianca ne arată traseele turistice din zonă. FOTO Iulian Bunilă
Elvețianca ne arată traseele turistice din zonă. FOTO Iulian Bunilă

Cornelia Fischer a venit în România în anul 1991 când, împreună cu Asociaţia de Ajutor Amurtel România, a construit la Pănătău casa de copii „Familia Amurtel”, pentru copii abandonaţi.

După ce copiii din prima generaţie au devenit majori, elvețianca a căutat o posibilitate de a integra aceşti tineri în viaţa socială şi profesională şi a hotărât să ridice o pensiune în Valea Lupului, la o distanţă de şapte kilometri de casa de copii. În vara anului 2013, pensiunea şi-a deschis porţile.

„Doamna Cornelia s-a lăsat adoptată de noi și de tradițiile noastre și chiar a fost încântată că ținem la tradiția românească. Ține să gătim mâncarea așa cum o preparăm noi sau am văzut la mama acasă”, declară Meluzina Grigore, administratorul pensiunii.

Cornelia Fischer vrea să amenajeze un muzeu al țăranului. FOTO Iulian Bunilă
Cornelia Fischer vrea să amenajeze un muzeu al țăranului. FOTO Iulian Bunilă

Elvețianca este pasionată de istoria locurilor și chiar organizează drumeții către Muzeul chihlimbarului de la Colți, în câteva sate abandonate din zonă, spre lacul Siriu și la Vulcanii Noroioși. De asemenea, își conduce turiștii inclusiv către culmea unui deal din apropiere unde au fost descoperite ruinele unei așezări dacice.

Elvețianca a participat la marcarea traseului spre Chichilău. FOTO Iulian Bunilă
Elvețianca a participat la marcarea traseului spre Chichilău. FOTO Iulian Bunilă

În aprilie 2021, elvețianca a participat împreună cu un grup de voluntari la marcarea traseului turistic până pe Culmea Chichilău, unde sunt urmele unor vechi aşezări. A cărat cu spinarea materialele necesare înălţării unui catarg de şase metri, cu steagul României în vârf.

”Arheologii au săpat multe situri pe acest deal şi am devenit curioasă. M-am documentat şi am aflat că sus au trăit pe vremuri daci. Au fost probabil şi soldaţi care locuiau acolo pentru că puteau observa toată valea”, spune elveţianca.

Pensiunea Corneliei Fisher are 13 camere cu câte două locuri, restaurantul cu terasă, iar în curând, la intrare în complex, vrea să amenajeze un muzeu al țăranului român, într-o casă veche de peste un secol.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite