Cum s-au dublat costurile din agricultură din cauza scumpirilor. La cât ar putea ajunge preţul cerealelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă adevarul.ro
Arhivă adevarul.ro

Valul scumpirilor atinge serios şi agricultura. Grâul de exemplu ar putea ajunge la doi lei pe kilogram, iar asta ar însemna că şi pâinea s-ar scumpi destul de mult. La porumb va fi la fel. Georgian Calotă, un fermier din judeţul Buzău, explică de ce este inevitabilă dublarea preţului la cerealele de bază.

În primul rând, spune fermierul din comuna Balta Albă, războiul din Ucraina elimină o sursa importantă de cereale pe piaţa europeană. Apoi, se înregistrează un val de scumpiri în faza de pregătire a culturilor. 

„Dacă anul trecut, investiţiile se plasau între 2.000 de leişi 3.000 de lei la hectar, anul ăsta ajungem la 5.000 de lei la hectar. Vorbim despre banii pentru seminţe, îngrăşăminte, pesticide şi alte tratamente, arat, discuit, semănat, apoi şi plata forţei de muncă şi combustibilul pentru utilaje. Acum am trimis tractoarele la discuit şi deja resimţim o creştere serioasă a costurilor la combustibil”, spune fermierul din Balta Albă.

Lucrările agricole, seminţele, substanţele folosite şi forţa de muncă necesită costuri de cel puţin două ori mai mari decât au fost anul trecut, susţine Georgian Calotă. Cea mai mare creştere este înregistrată, însă, la îngrăşămintele chimice, preţul fiind influenţat de războiul din Ucraina.

„Unele din produse s-au ridicat cu 40 la sută, altele, cu 400 la sută. Azotul, care este importat din zona fostului spaţiu sovietic, s-a scumpit de la 800 de lei tona, la 3.000 de lei fără TVA. Este clar că toate aceste scumpiri se vor reflecta în preţul cerealelor”, spune Georgian Calotă.

georgiancalota

Acum este perioada în care agricultorii negociază contractele pentru furnizarea cerealelor pe care le vor produce începând din vară. Va fi dificil de estimat preţuri, spune Georgian Calotă, deoarece tendinţele arată o creştere continuă. Dacă anul trecut, porumbul era vândut la un leu kilogramul, acum a ajuns deja la 1 leu şi 50 de bani. Grâul, aproape că şi-a dublat deja preţul.

„Când semnez contract eu trebuie să gândesc în avans, un pic, pentru că riscul e prea mare să ajung în pierdere. Evoluţia preţurilor este imprevizibilă, natura, la fel, nu ştii ce îţi rezervă, iar dacă nu onorezi contractele, adică să furnizezi cantităţile promise, plăteşti penalităţi”, spune Georgian Calotă, fermier din Balta Albă.

Pe lângă scumpirile impuse de criza de la graniţa României, o influenţă serioasă asupra preţului la cereale va avea şi seceta, dacă aceasta va persista şi le va cauza agricultorilor pierderi serioase în sezonul de recoltare.  

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite