Comuna din Buzău care nu a atras niciun ban din fonduri europene VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Chiar dacă banii europeni le puteau schimba viaţa, unii nu au fost în stare să folosească aceste mecanisme de finanţare. Este şi cazul comunei buzoiene Cătina, unde nu a fost atras niciun ban din fondurile externe, chiar dacă oamenii trăiesc fără apă şi canalizare. Autorităţile nu-şi bat capul cu scrierea proiectelor şi preferă să aştepte banii de la guvern.

În localitatea buzoiană Cătina, de la graniţa cu Prahova, cu peste 2.000 de locuitori, doar drumul judeţean DJ102L are asfalt. Uliţele sunt toate de pământ, iar când plouă devin impracticabile. Sătenii nici măcar nu mai îndrăznesc să spere că vor avea reţea de apă şi canalizare măcar în centru.

Podurile rutiere şi punţile din comună sunt lăsate în paragină, iar sediul primăriei ajunsese o ruină. Doar şcoala gimnazială şi un segment de 800 de metri dintr-un drum comunal au beneficiat de modernizări, dar cu bani din fonduri naţionale.

Lipsa de implicare în dezvoltarea comunei a fost taxată de localnici, care la alegerile din toamna anului trecut l-au schimbat pe primarul care nu a atras bani europeni pentru investiţii. 

”La noi apă nu există, canalizare nu există, deci, nici vorbă să-ţi faci şi tu o toaletă decentă în gospodărie. Asfalt nu e decât pe drumul judeţean, iar pe uliţele din sat pasc animalele. Fostul primar nu a atras nici un bănuţ din fonduri europene, aşa cum au făcut toţi în jurul nostru. Tot ce s-a făcut la noi e de pe vremea comunismului”, spune un sătean din Cătina.

buzau

Foto Iulian Bunilă

Condiţii de trai ca-n urmă cu un secol găsim în toate cele cinci sate: Cătina, Corbu, Slobozia, Valea Cătinei şi Zeletin. Atunci când plouă abundent - se plâng sătenii - sunt ameninţate cu izolarea rutieră două comunităţi, cu peste o sută de familii, sate legate de centrul comunei prin câteva punţi pietonale şubrede.

”Satele au drumuri neasfaltate în comună, lipseşte apa, lipseşte canalizare, este o situaţie dezastruoasă lăsată de fosta conducere a comunei. Chiar sediul Primăriei a fost lăsat în paragină, iar de câteva luni încercăm să refacem acoperişul. Comunele vecine au reuşit să atragă bani pentru investiţii. La Chiojdu, oamenii au apă, canalizare, iar dincolo, la Calvini, au proiecte, au asfalt”, spune actualul primar din Cătina, Alexandru Fulgeanu. 

buzau

Foto Iulian Bunilă

Actualul primar spune că s-a luat cu mâinile de cap când a văzut ce moştenire grea a preluat. Mărturiseşte că, deocamdată, nu are nici el prea multe soluţii de reducere a decalajului între comuna sa şi cele vecine. 

”Este adevărat că alte primării au reuşit să acceseze fonduri europene, dar nici nu aş vrea să îi condamn cu ceva pe funcţionarii primăriei noastre. Nu a existat un birou pentru scrierea proiectelor şi îmi este şi ruşine să vorbesc de aşa ceva. Ca prioritate, aş vrea să înfiinţez reţele de apă şi canalizare şi să rezolvăm problema acestor sate izolate, Tronari, cu 30 de familii, şi Slobozia, cu 105 familii”, mai spune Alexandru Fulgeanu, primarul din Cătina.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite