Colinda unică în România. Scris de mână, pe hârtie de împachetat, „Plugul lui Cuza” măsoară 15 metri lungime VIDEO

0
Publicat:

Timp de trei luni, buzoienii vor avea ocazia să descopere patrimoniul natural și cultural al județului, în cadrul Expoziției „Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine”. Piesa principală a expoziției care este găzduită de Galeriile de Artă este un plugușor vechi de peste un secol și jumătate, din zona Bisoca, cunoscut în zonă ca „Plugul lui Cuza”.

La Bisoca (județul Buzău), între munți, cete de bărbați, costumați cu măști inspirate din viața reală, încheie anul cu o colindă unică la nivel național, veche de cel puțin 170 de ani.

Este Plugul Bisocenilor sau Plugul lui Cuza, cum mai este cunoscut, tocmai pentru că este singurul colind care îl menționează pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în semn de adâncă recunoștință, dat fiind că el este cel care le-a dat înapoi pământurile bisocenilor, printr-o reformă agrară fără precedent.

Considerat o comoară culturală a Ținutului Buzăului, Plugul Bisocenilor a fost prezentat recent publicului urban, într-o expoziție găzduită de Galeriile de Artă. Scris de mână, pe hârtie de împachetat, „Plugul lui Cuza” măsoară nu mai puțin de 15 metri lungime. Nicoleta Ungureanu a transcris versurile colindei pe hârtie. Spune că i-a luat nouă ore să aștearnă versurile pe suportul neobișnuit.

”Este plugușorul vechi(secular) al bisocenilor, învățat de mine de la tatăl meu, Ionică Moise, care îl avea scris de flăcău de la viitorul său socru, Ion Neculai, din satul Pleși, așa cum l-au scris bisocenii. L-am cules, adăugat, completat, din diferite variante vechi bisocene, de la bunicii paterni, Năstase și Neacșa, sau de la alți bătrâni și pe care ăl zic în Ceata Mare de peste 50 de ani”, menționează bisoceanul Moise Constantin în primele rânduri ale documentului.

Plugușorul este scris pe hârtie de împachetat. FOTO I. Bunilă
Plugușorul este scris pe hârtie de împachetat. FOTO I. Bunilă

Aura Cășaru, președintele Asociației ”Zestrea Bisoceană”, descrie obiceiul împământenit printre copiii și tinerii din satele aflate la granița județelor Buzău și Vrancea. Aceasta spune că de dimineață pleacă la colindat copiii mici, iar după-amiaza, până seara târziu, merg pe ulițe cete de bărbați, mascați și costumați.

„Doar persoana care spune plugul este fără mască. Tradiția spune că cel care vine și spune plugul o va face la fereastra casei tocmai pentru că fereastra este un loc în care ar putea să intre duhurile rele și atunci este un fel de păzitor al casei. Este o tradiție păstrată de ani buni. Se spune că este o tristețe să nu fii colindat, acest plugușor îți urează noroc pentru anul care vine”, precizează Aura Cășaru, președintele Asociației ”Zestrea Bisoceană”.

Potrivit credinței populare, spun oamenii locului, prin zgomotul zurgălăilor și urăturile colindătorilor dar și prin măștile purtate, inspirate din viața reală printre care se numără baba, unchiașul, mireasa, ursul, se alungă spiritele rele.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite