Ce spun dermatologii despre pericolul pe care îl prezintă statul la plajă ore în şir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Este încă vremea concediilor, iar mulţi aleg să petreacă vacanţele în aer liber, la mare sau la munte. Cum orice relaxare în aer liber presupune şi expunere la soare, contactul în exces cu radiatiile solare generează arsuri pe piele atunci cand aceasta nu este protejată corespunzător. Arsurile mai severe pot provoca un disconfort greu de suportat.

După producerea arsurii, încep procesele de reparare tegumentară, în câteva zile senzaţia de arsură şi durere începe să scadă în intensitate, în procesul de reparare al pielii statul superior al acesteia se va decola, pielea „se cojeşte”, iar ţesuturile afectate sunt înlocuite cu ţesuturi noi.

”Arsurile solare se manifestă prin apariţia unui eritem, o roşeaţă, la nivelul pielii în zonele care au fost expuse excesiv la soare, modificări însoţite de căldura locală. Zonele afectate sunt sensibile, uşor dureroase la presiune sau/şi atingere. Ulterior, după câteva ore sau chiar zile, pot apărea leziuni veziculoase sau chiar buloase în cazul arsurilor mai severe, adică este vorba de prezenţa unor băşici mai mari sau mai mici, în funcţie de gravitatea arsurii solare, pline cu lichid clar, care pot fi friabile”, spune dr. Andi Cristian Rizoiu, medic dermatolog SJU Buzău.

Când apar arsurile solare, o primă măsură indicată este aplicarea compreselor reci la nivelul zonelor afectate, înfăşurarea într-un prosop ud, îmbibat cu apă rece, precum şi efectuarea duşurilor cu apă rece.

”Se recomandă  folosirea cremelor emoliente, pe tot corpul, de mai multe ori pe zi şi aplicarea cremelor care conţin corticoizi, pe zone limitate. Din cauza faptului că expunerea la soare produce deshidratarea pielii, se recomandă consumul ridicat de lichide, în special de apă”, spune dr. Rizoiu.

Imagine indisponibilă

Specialiştii spun că arsurile solare contribuie la accelerarea fenomenului de îmbătrânire a pielii. Mai mult decât atât, în unele cazuri, expunerea exagerată la razele ultraviolete poate duce chiar la cancer cutanat.

”Cele mai de temut afecţiuni asociate cu arsurile solare sunt reprezentate de cancerele cutanate, iar melanomul este cel mai periculos şi mai agresiv dintre acestea. În urma arsurilor solare pot apărea leziuni pigmentare noi, cum ar fi aluniţele, iar cele preexistente îşi pot schimba culoarea, forma sau dimensiunile. După o arsură solară pielea se deshidratează, devine uscată, apare senzaţia de prurit şi usturime”, susţine dr. Andi  Rizoiu.

Medicii dermatologi spun că cea mai bună metodă de prevenţie este evitarea expunerii la soare, în special în intervalul orar 11.00 - 17.00. Totodată, se recomandă aplicarea unei creme de protecţie solară, înainte de expunerea la soare. 

Persoanele cu pielea deschisă la culoare au nevoie de produse cu factor de protecţie solară de cel putin 30, iar cei cu pigmentul pielii mai închis, factorul de protectie al loţiunii poate fi mai mic de 30.

Potrivit medicului buzoian, cele mai predispuse persoane sunt cele care au fototip cutanat I si II, este vorba de persoanele care au pielea deschisă la culoare, persoane cu pigmentul pielii foarte deschis, cu ochii albaştri şi păr blond, persoanele roşcate.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Furia unui tânăr din Buzău al cărui bunic ar fi fost lăsat să moară într-un azil focar de COVID-19. Reacţia DSP

 

VIDEO Ursoaică lovită intenţionat cu maşina de nişte turişti inconştienţi. Animalul voia doar să-şi hrănească puii   

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite