Ce este rucola şi cum preparăm o salată gustoasă şi sănătoasă
0Folosită de multă vreme de bucătarii din Occident, rucola a ajuns şi în grădinile românilor, fiind chiar în această perioadă pe tarabele din pieţe. Aroma puternică şi uşor iute oferă o savoare deosebită preparatelor în care este adăugată.
Mulţi dintre români cred că rucola nu este altceva decât o păpădie autohtonă.
Legumicultorii îi contrazic şi spun că, deşi frunzele ambelor plante pot fi folosite pentru salate şi au multe proprietăţi similare, acestea fac parte din familii diferite.
”Frunzele de rucola seamănă cu cele de păpădie la aspect şi chiar la gust, însă rucola are un gust un pic mai piperat, în timp ce păpădia este ceva mai amară”, spune Cristina Barbu, legumicultor din Pătârlagele.
Legumicultorii care au îndrăgit şi au început să cultive această plantă îi contrazic şi pe cei care sunt convinşi că rucola este rudă cu salata verde. Planta este, de fapt, din familia brassicaceae, înrudită cu broccoli, conopida şi varza.
Rucola este prezentă de multă vreme în flora din ţara noastră, cunoscută însă ca Voinicica. Denumirea locală sugerează probabil capacitatea plantei de a creşte robustă chiar şi în locuri aride.
Este o plantă anuală din familia Brassicaceae, cultivată ca salată verde, cu frunze de culoare verde închis alungite, crestate, late, în formă de limbă, cu aromă puternică. Rucola este folosită încă din antichitate, fiind o plantă comestibilă, uşor amăruie şi picantă.
Recent este cunoscută după denumirile importate din culturile occidentale, rucola provenind din italiană. În Marea Britanie se numeşte rocket, arugula, în Statele Unite şi roquette, în Franţa. Toate aceste nume derivă din cuvântul latin eruca, un termen generic pentru varză.
Este consumată în stare crudă, pentru salate, dar şi ca plantă medicinală. În Italia, rucola este adesea adăugată pe pizza, imediat după coacere. În Brazilia şi Argentina, unde utilizarea este larg răspândită, rucola este consumată crudă în salate. În Cipru, planta este utilizată în salate şi omlete.
Iată cum poate fi valorificată rucola într-un preparat proaspăt şi sănătos.
Pentru două porţii de salată, avem nevoie de 100 de grame de frunze de rucola, cinci roşii mici, 75 grame măsline Kalamata, două felii de pâine prăjită, parmezan şi două linguri ulei de măsline.
”Se spală frunzele frunzele de rucola apoi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Împărţim frunzele în două porţii egale, pe care le punem în farfurii. Roşiile, după ce sunt spălate, se taie în patru şi se aranjează peste frunzele de rucola. Adăugăm apoi pâinea prăjită şi tăiată cubuleţe, împreună cu măslinele”, spune Cristina Barbu.
Preparatul se condimentează cu sare, se stropeşte cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie. Deasupra se aşază felii subţiri de parmezan.
Aroma puternică şi uşor iute a frunzelor de rucola adaugă o savoare minunată salatei, însă rucola este şi un aliment foarte benefic pentru sănătate.
Deşi este săracă în calorii, rucola are o compoziţie complexă din punct de vedere nutriţional. Este o sursă importantă de vitamine (A, C, K, folat), minerale, beta-caroten (foarte benefic pentru vedere) şi anumiţi compuşi chimici cu rol antiinflamator.
Are un conţinut bogat în fibre şi antioxidanti şi, de asemenea, în glucozinolaţi, care, conform studiilor, reduc riscul apariţiei cancerului la plămâni, prostată, sân şi pancreas.