Cum pot fi confundate simptomele alergiilor sezoniere cu cele ale Covid-19
0Sezonul alergiilor de primăvară este în toi şi simptomele acestora pot fi confundate cu cele de COVID-19. Tusea, secreţiile nazale sau durerile de cap sunt suferinţe comune pentru cele două afecţiuni.
Primăvara este începutul sezonului de alergii. Plantele încep să înverzească şi pomii să înflorească, ceea ce face ca polenul nou existent să fie răspândit în atmosferă, urmând să apară simptomele frecvent întâlnite la persoanele cu alergii.
Alergenilor exteriori, cum sunt polenul şi puful de la plopi, li se adaugă şi cei de interior, reprezentaţi de părul animalelor de companie, acarienii din praf şi de mucegaiuri.
Mai există şi o a treia categorie de alergeni, cei profesionali, care pot fi dizolvanţi, detergenţi şi alte substanţe folosite la locul de muncă.
Medicii spun că simptomele alergiilor pot fi confundate cu cele de COVID-19. Tusea, secreţiile nazale sau durerile de cap sunt suferinţe comune pentru cele două afecţiuni. Chiar şi pentru medicii alergologi poate fi dificil să pună un diagnostic corect.
”În ambele situaţii, pacientul poate să prezinte secreţii nazale, obstrucţie nazală, dureri de cap inclusiv în rinita alergică şi, de foarte multe ori, şi tuse. Pacientul cu rinită alergică poate prezenta tuse din două considerente. Această tuse poate fi o manifestare a astmului bronşic sau poate fi dată de acele secreţii care se scurg în spatele nasului şi irită faringele, producând acea tuse iritativă”, spune Simona Băjenaru, medic alergolog SJU Buzău.
Medicii alergologi spun însă că există şi câteva simptome diferite între rinita alergică provocată de polen, praf sau acarieni şi COVID-19.
”În rinita alergică nu apare niciodată febra. În rinita alergică nu există acele dureri musculare, starea generală alterată care apare în gripa sezonieră, cât şi în COVID-19. Pentru pacienţii cu rinită şi astm alergic, din fericire, nu s-a constatat că ar fi vreun risc special. Astmul şi rinita alergică nu prezintă un risc special pentru coronavirus”, declară medicul alergolog.
O persoană alergică poate fi şi un agent mult mai activ de transmitere a coronavirusului, pentru că strănută mai des. De aceea, e important să poarte mască de protecţie atunci când iese din casă.
”Dacă ne gândim la transmiterea virusului, având în vedere că pacientul cu rinoconjunctivită alergică strănută, are mâncărimi de nas, de ochi, are tendinţa de a duce mâna la nas, la ochi, gesturi care trebuie evitate în acest context. Pentru că strănută foarte des, trebuie să-şi pună mască astfel încât să evite o eventuală transmitere a bolii”, spune medicul Simona Băjenaru.
În această perioadă, pacienţii cu rinită alergică trebuie să îşi administreze în continuare tratamentul, aşa cum a fost prescris de medicul specialist.
Totodată, este recomandat ca şi de acum înainte persoanele alergice la polen să poarte mască de protecţie atunci cand ies pe stradă, pentru evitarea contactului cu alergenii din atmosferă.