Castravetele care te ajută să-ți păstrezi părul. Super-leguma din soiul de Anguria, gata să fie cultivată și în România

0
Publicat:

O nouă super-legumă exotică, cu forme, gust și proprietăți nemaiîntâlnite în Europa, este gata de a fi aclimatizată și cultivată în România, după cercetări intense. Horticultorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) din Buzău sunt pe cale să dea lovitura cu castravetele de Anguria, despre care se spune că ameliorează formele de calviție (chelie) avansate.

Castravetele de Anguria este țepos. FOTO Iulian Bunilă
Castravetele de Anguria este țepos. FOTO Iulian Bunilă

Anguria este o liană anuală care poate atinge o înălțime de peste cinci metri în condiții favorabile și are o tulpină târâtoare acoperită cu fire subțiri. Această specie este comestibilă și decorativă în același timp. Numai fructul este potrivit pentru consum, în stare proaspătă, în conserve și murat.

Castravetele de Anguria este considerat o delicatesă, pentru că este gustos și sănătos, iar planta este rareori bolnavă și afectată de dăunători. Gustul fructelor crude seamănă cu cel al castraveților pe care-i știm cu toții, însă un pic mai astringent și mai dulce.

„Are multe proprietăți. Conține calciu, conține biotină, care contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate, practic la dezvoltarea sănătoasă a oaselor, a unghiilor, a părului, pentru menținerea vederii. Este o plantă foarte apreciată din punct de vedere medicinal. Asta, pe lângă aportul nutritiv. Planta poate fi cultivată cu succes în România, atât în câmp, cât și în spații protejate”, precizează Costel Vânătoru, directorul BRGV Buzău.

Vasile Mătrășoaie și Costel Vânătoru FOTO Iulian Bunilă
Vasile Mătrășoaie și Costel Vânătoru FOTO Iulian Bunilă

Cercetările durează de peste patru ani, iar horticultorii buzoieni se pot mândri cu primele varietăți de castraveți de Anguria aclimatizate pentru condițiile de cultivare din țara noastră. Ele sunt adaptate perfect la seceta extremă și la schimbările climatice.

„Această plantă legumicolă rezistă foarte bine la condiții extreme datorită rusticității ei. Vedeți ea se apără bine, pentru că fructul este acoperit cu țepi. Originea acestuia ar fi deșertul Kalahari. Se presupune că Africa ar fi zona de origine dar a ajuns cunoscut în toată lumea cu numele de castravete de Anguria”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Solicitările pentru plantele exotice de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău curg pe bandă rulantă după ce printre cultivatori s-a dus vestea că aceste soiuri au proprietăți deosebite.

„În România îl avem din 2019. Avem mai multe biotipuri în lucru, pentru ca în viitor să obținem un soi românesc din această specie care a fost aclimatizată. Avem deja soiuri cu caracteristici distincte care permit omologoarea și pot fi recunoscute cu ușurință de consumatori. Acum facem popularizarea speciei. Sunt mulți curioși care vor să îl cultive, să îl încerce”, spune Costel Vânătoru. 

Fermierii din Moldova, primii la încercat

Mai mulți fermieri din zona Moldovei au venit la unitatea de cercetare din Buzău să vadă minunile cu ochii lor. Ei și-au propus să cultive pe scară largă aceste specii aduse de peste mări și țări și aclimatizate de echipa cercetătorului Costel Vânătoru.

„Am aflat de la domnul Vânătoru că acest castravete este o specie nouă în România. Are multe proprietăți culinare, dar este foarte apreciat și pentru beneficiile medicale, pentru conținutul biochimic al fructului. În el găsim o substanță numită biotină, care ajută la refacerea unghiilor, refacerea părului, dar și la menținerea vederii”, spune Vasile Mătrășoaie, fermier din Dumbrăveni, județul Suceava.

Vasile Mătrășoaie FOTO Iulian Bunilă
Vasile Mătrășoaie FOTO Iulian Bunilă

Castraveții de Anguria sunt apreciați pentru numeroasele lor proprietăți benefice. Anguria este considerată utilă pentru tratarea icterului, iar consumul acestui castravete poate ajuta la eliminarea nisipului și pietrelor de la rinichi. De asemenea, sucul din acești castraveți amestecat cu ulei se utilizează pentru tratarea vânătăilor, dar poate ajuta și la eliminarea pistruilor.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite