Când ajung în pieţe primele roşii româneşti din acest an. Sunt produse în solariile din zona Buzău VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pătlăgelele verzi vor începe să prindă culoare în martie FOTO Iulian Bunilă
Pătlăgelele verzi vor începe să prindă culoare în martie FOTO Iulian Bunilă

Semne bune vin dinspre legumicultorii care produc tomate în sere şi solarii încălzite. De Paşte, vom mânca roşii crescute pe sol românesc. Legumicultorii din jurul Buzăului promit că de la sfârşitul lunii martie vor avea  la tarabe primele tomate autohtone.

„Sperăm ca cel târziu la 1 aprilie să fim în piaţă cu primele roşii. Anul acesta am avut probleme cu lumina, am avut o lună întreagă fără soare, dar de Paşte vom fi în plin sezon de recoltare”, spune Mircea Tatu, legumicultor din Cochirleanca, judeţul Buzău.

Mircea Tatu este unul dintre cei mai mari legumicultori din zona Buzăului. Toate cele 12 solarii ale sale beneficiază de instalaţii de încălzire şi sunt capabile să menţină temperaturi ridicate chiar şi în cele mai reci nopţi de iarnă.

”Acum avem undeva la 25 de grade în solarii, pentru că e lumină afară, dar când nu e lumină, facem focul în centrale ca să ţinem undeva la 20, 22 de grade. Pe timp de noapte s-a menţinut şi 15 grade. Pătlăgelele pe care le vedeţi mai mari, undeva după 25 martie, o să înceapă să se coacă”, spune fermierul buzoian.

Mircea Tatu a plantat încă din decembrie răsadurile de tomate, care sunt dintr-un hibrid olandez, selectat şi adaptat solului şi climei din zona Buzăului. Roşiile sunt mari, zemoase şi foarte gustoase. Acum sunt la stadiul de pătlăgele verzi.

”Noi avem un hibrid pe care îl ţinem de foarte mulţi ani. Este un hibrid foarte gustos care se pretează foarte bine pe timp de iarnă. Este o roşie foarte gustoasă. Am testat mai mulţi hibrizi dar niciunul nu are gustul acestuia”, spune Mircea Tatu, producător de legume.

Vor avea preţuri de trufandale, însă merită un ban în plus, spun ei, pentru că au un gust deosebit şi sunt produse în sistem sută la sută natural.

”Nu putem să scoatem o roşie foarte ieftină, pentru că investiţiile sunt de patru ori mai mari. Să încălzesc 3.000 şi ceva de metri pătraţi m-ar duce undeva şi la o tonă de cărbuni pe noapte, deci e destul de mult”, explică legumicultorul din Cochirleanca.  

În pieţe, tomatele sunt la mare căutare. Tarabele sunt încă pline de roşii aduse din Turcia, Spania sau Grecia, care se vând la preţuri cuprinse între 8 şi 12 lei kilogramul. Marfa românească se lasă încă aşteptată, chiar dacă legumicultorii estimează că un kilogram de roşii autohtone va costa cel puţin 20 de lei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

 

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite