Benone Sinulescu, singurul artist român care a primit cadou un festival de muzică populară în timpul vieţii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă adevărul.ro
Arhivă adevărul.ro

Benone Sinulescu a murit, joi, la vârsta de 84 de ani. Cântăreţul născut în Buzău era singurul artist român căruia i s-a dedicat un festival în timpul vieţii. I-a fost dăruit de Primăria municipiului Buzău la împlinirea vârstei de 80 de ani.

Festivalul Naţional Concurs de Muzică Populară ”Benone Sinulescu”, unul dintre cele mai importante evenimente de folclor din România, a fost creat în 2017 de Primăria Municipiului Buzău, cu scopul de a descoperi noi talente. 

Doar trei ediţii au fost organizate, cele din 2020 şi de anul acesta fiind anulate de pandemie. Benone Sinulescu a fost prezent la fiecare dintre ediţii, atât pentru a juriza evoluţiile din concurs, cât şi pentru a susţine recitaluri. 

Ionuţ Dolănescu, Fuego, Valeria şi Traian Ilea, Elisabeta Turcu şi Steliana Sima au cântat alături de marele artist, în cadrul festivalului buzoian.

Cântăreţul de muzică populară s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu, din judeţul Buzău.

Benone Sinulescu, sau Beni, aşa cum era alintat de public şi de cei apropiaţi, a copilărit în casa părintească din Siriu, acolo unde spunea că a suţinut primele sale recitaluri, „cocoţat într-un pom din curte, ca să mă vadă lumea".

”Aveam un măr foarte mare în grădina bunicului meu. Mă furişam, săream garduri, mă urcam în acel pom şi cântam foarte tare, să audă toată lumea şi să zică ăsta-i băiatul lui Luca”, povestea Benone Sinulescu, cu ocazia inaugurării festivalului, în 2017.

VIDEO

Primele experienţe muzicale cu public, mărturisea rapsodul buzoian, le-a avut în corul bisericii din Siriu. „Cântam la Denie şi la Prohod şi îmi plăcea să inventez eu cântece sau să adaug cuvinte pe melodii deja cunoscute, dar făceam asta doar când uitam versurile", a povestit nea’ Beni. 

A urmat cursurile şcolii elementare din Siriu, iar în clasa a cincea era deja o mică vedetă locală, ca dirijor al corului şcolii din Pleşcoi. „Eu eram mândru că am moştenit glasul tatălui meu şi pe la 12 - 13 ani aveam un repertoriu destul de vast, ştiam pe de rost cântecele Ionei Radu, Mariei Tănase, Mariei Lătăreţu şi ale lui Ion Luican", a declarat Benone Sinulescu. 

benonesinulescu

Au urmat anii ca elev la Şcoala Tehnică din Buzău, când a început să cânte la staţia de amplificare a oraşului. După absolvire, a plecat la Bucureşti, pentru a susţine examen la Şcoala de Muzică, însă prima dată a fost respins. La următoarea încercare, a fost cooptat în clasa Eugeniei Moldoveanu. 

Primele înregistrări La vârsta de 17 ani s-a lansat cu adevărat în lumea muzicală. „A fost o explozie când m-am lansat, pentru că eu am venit cu un stil personal. Şi pentru că la vârsta aceea aveam vocea în schimbare, lumea se întreba dacă sunt fată sau băiat. Am înregistrat «Străina mamei străină», «La Lenuţa sub cerdac» şi «În munţii Buzăului»", mărturisea maestrul Benone Sinulescu. 

Benone Sinulescu a murit, joi, la vârsta de 84 de ani, în urma unei pneumonii care s-a complicat, pe fondul unor probleme mai vechi de sănătate.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Cadavru cu urme de violenţă, găsit în Piteşti, lângă calea ferată. Ce au descoperit oamenii legii

Bătăuşi reţinuţi de poliţişti după o demonstraţie de forţă într-o comună din Argeş. Indivizii au lovit un consătean şi i-au făcut praf maşina

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite