Avertismentul psihiatrilor despre post-COVID: „Am observat o creștere a incidenței tulburărilor de anxietate” VIDEO

0
Publicat:

Într-o lume marcată de incertitudini și schimbări rapide, nu este de mirare că tulburările de anxietate au devenit o problemă tot mai semnificativă, în special pentru adolescenți. O spune medicul Maria Brăgău, psihiatru în cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală (SJML) Buzău, care dezvăluie tendințe alarmante și ne  oferă clarificări importante despre anxietate și frică.

Dr Maria Bragau, medic psihiatru IJML Buzău FOTO Iulian Bunilă
Dr Maria Bragau, medic psihiatru IJML Buzău FOTO Iulian Bunilă

Conform psihiatrului Maria Brăgău, anxietatea este în creștere, cu o incidență semnificativă post COVID. Aceasta reprezintă cea mai frecventă afecțiune psihiatrică, afectând mai ales femeile. Cele mai întâlnite forme clinice ale anxietății sunt fobiile și tulburarea de anxietate generalizată. De asemenea, anxietatea poate afecta și copiii, fobia fiind mai frecventă în grupa de vârstă 8-15 ani.

„Anxietatea este cea mai frecventă afecțiune psihiatrică. Personal, am observat o creștere a incidenței tulburărilor de anxietate post COVID. În general, femeile sunt mai afectate decât bărbații, prevalența fiind de 30,5% de-a lungul vieții pentru femei și de 19,2% pentru bărbați. Prevalența la un moment dat este de  10%–15% în populația generală”, explică dr. Maria Brăgău, psihiatru SJML Buzău.

Psihiatrul buzoian face o distincție importantă între anxietate și frică. Anxietatea este definită ca un simțământ de „teamă fără obiect", în timp ce frica este un răspuns la o cauză cunoscută, adică „teama cu obiect". Această diferențiere ajută la înțelegerea și diagnosticarea corectă a tulburărilor de anxietate.

Tinerii sunt cei mai vulnerabili la depresie, afirmă specialiştii. ARHIVĂ
Tinerii sunt cei mai vulnerabili la depresie, afirmă specialiştii. ARHIVĂ

Pe lângă factorii psihologici, anxietatea poate fi și un simptom al unor afecțiuni somatice, cum ar fi problemele tiroidiene, afecțiunile neurologice, anemia, și multe altele. Simptomele tulburărilor de anxietate includ manifestări psihice, cum ar fi teama fără motiv și scăderea capacității de concentrare, dar și manifestări somatice precum amețeli, transpirații excesive, diaree, palpitații, tremor și altele.

„Există un număr mare de afecțiuni somatice în care apare anxietatea ca simptom: afecțiuni endocrine, afecțiuni neurologice, neoplasme cerebrale, encefalite, scleroză multiplă, sifilis central, boală cerebro-vasculară, anemie, hipoxie, hipoglicemie, uremie, boli cardio-vasculare, lupus eritematos, sevraj la alcool sau alte droguri, abuz de substanțe”, declară dr. Maria Brăgău (foto jos).

image

În concluzie, spune medicul psihiatru, creșterea semnificativă a tulburărilor de anxietate, în special în rândul adolescenților, este o problemă urgentă de sănătate mentală.

Este important să se recunoască diferența dintre anxietate și frică și să se ofere sprijinul necesar celor care se confruntă cu aceste tulburări. Informarea corectă și accesul la tratament pot face o diferență semnificativă în gestionarea anxietății și în îmbunătățirea calității vieții pentru cei afectați.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite