Avântul asiaticilor pe piaţa muncii din România. „În Nepal se ştie că aici condiţiile sunt foarte bune, e o ţară europeană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase nepalezi lucrează la fabrica de conserve Foto I. Bunilă
Şase nepalezi lucrează la fabrica de conserve Foto I. Bunilă

Pentru ca România să nu se adâncească şi mai mult în criza forţei de muncă, Ministerul Muncii a dublat numărul avizelor pentru muncitorii care vin aici din Nepal, Sri Lanka, Bangladesh sau India. La Buzău, sunt deja sute de muncitori asiatici în restaurante, pe şantiere şi în fabrici, care şi-au anunţat şefii că vor prelungirea contractelor de muncă.

Din ce în ce mai mulţi agenţi economici din Buzău apelează la forţă de muncă adusă din străinătate, pentru a-şi menţine afacerile în viaţă. În prezent, în municipiu, sunt cel puţin trei şantiere pe care de doi ani încoace trudesc exoticii muncitori, cot la cot cu meseriaşii români. 

Alţii, destul de numeroşi, muncesc în restaurante, hoteluri ori în halele de producţie ale unor fabrici din zona industrială a municipiului.

Şase nepalezi sunt angajaţi la cea mai mare fabrică de conserve din România, Legume-Fructe Buzău. Toţi sunt calificaţi, operatori de utilaje, însă nu se dau la o parte când este nevoie de ei şi la împachetat şi stivuit borcanele cu bulion şi suc de tomate. 

Au lăsat deja impresie bună: comunică într-o engleză satisfăcătoare cu şefii şi ceilalţi angajaţi, sunt ordonaţi şi respectuoşi. 

„Sunt dornici de a învăţa şi asta contează. Ei au venit pe postul de operator, au fişa postului, instrucţiunile le-au fost aduse la cunoştinţă. Deci, suntem încântaţi de această colaborare. Ţinem cont de tradiţiile lor culinare, de programul de lucru, de asemenea, pentru că ei au un număr de ore pe zi. Am fost deschişi şi am ţinut cont de toate cerinţele lor”, declară Ancuţa Iacob, repsonsabil managementul calităţii în cadrul fabricii de conserve din Buzău.

bzancuta

Foto Iulian Bunilă

Cei şase asiatici locuiesc în în cadrul fabricii, unde angajatorul a amenajat un cămin dotat asemenea unui complex hotelier. Aici, au la dispoziţie o bucătărie comună, unde muncitorii îşi pot găti singuri mâncărurile cu care sunt obişnuiţi de acasă. 

Bhuwan Bahadur Bista, şeful echipei de nepalezi de la fabrica de conserve din Buzău, ne spune că mesele zilnice nu sunt o problemă, deoarece găsesc aici aproape toate ingredientele meniurilor asiatice. 

„Cu hrana ne descurcăm foarte bine, pentru că ne place şi mâncarea românească, chiar dacă noi preferăm mai mult orezul. Însă, avem posibilitatea să ne gătim singuri preparatele noastre, care sunt mai picante. Găsim orez, condimente, cumpărăm carne de pui, care este acceptabilă la preţ, şi ne descurcăm”, spune Bhuwan Bahadur Bista.

Foto I.B.

Munca în România, un vis

Nepalezul are 33 de ani şi spune că este pentru prima oară plecat din ţara sa. A ales să vină la muncă în România fără să stea deloc pe gânduri, pentru că ştia de la alţi conaţionali că aici sunt condiţii şi câştiguri bune. Pentru mulţi nepalezi, susţine Bahadur, plecarea la muncă în România a devenit un vis. 

„În Nepal se ştie că România este o ţară europeană în care condiţiile de muncă sunt foarte bune. Pentru nepalezi, venirea aici este o oportunitate. Deci, principalul argument este că România este o ţară europeană. Un alt avantaj este salariul mai mare. Aici, nepalezii sunt trataţi bine, indiferent de ce religie au, că sunt hindu, budişti sau creştini. Toţi se înţeleg bine unii cu alţii aici. De asemenea, clima din România este foarte bună, ca a noastră”, declară Bhuwan Bahadur Bista.
buzaubahadur

Foto I.B.

A fost dublat numărul avizelor de lucru

Ministerul Muncii este gata să primească anul acesta un număr dublu de asiatici, care să ne scoată din criza forţei de muncă. A fost dublat numărul avizelor de lucru pentru muncitorii care vin aici din Nepal, Sri Lanka, Bangladesh şi India. Patronii din Buzău aduc tot mai mulţi muncitori din ţări îndepărtate.

În 2021, Biroul pentru Imigrări Buzău a primit nu mai puţin de 1.034 de cereri pentru eliberarea avizelor de muncă, adică de aproape opt ori mai multe decât în 2020, când au fost înregistrate doar 134 de astfel de solicitări din partea patronilor.

Cei mai mulţi străini veniţi la Buzău muncesc în construcţii şi restaurante şi au fost aduşi din India, China, Turcia şi Nepal. Acestora li se alătură şi alţi muncitori veniţi din ţările Uniunii Europene, cum ar fi Italia, Franţa, Germania şi Bulgaria, numărul celor din ţările europene fiind de 333, şi acesta în creştere faţă de 2020 cu circa 20 de persoane.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite