Autostrada Moldovei face pagubă în usturoiul autohton. Utilajele se mișcă mai repede decât autoritățile VIDEO
0Odată cu începerea lucrărilor la autostrada A7, legumicultorii de lângă Râmnicu Sărat, zonă care aprovizionează toată țara cu renumitul usturoi de Râmnicelu, au rămas anul acesta fără suprafețe mari de teren. S-ar putea pierde astfel și interesul pentru cultura de usturoi.
Exproprierile pentru Autostrada Moldovei le-au micșorat parcelele, unele însămânțate deja, iar unii dintre fermieri vor pierde dreptul la subvenția oferită de stat, adică acel ajutor de minimum 1.000 de euro care îi stimula de la an la an să înființeze culturi de usturoi.
Localitatea Râmnicelu este considerată patria usturoiului. Câmpul din jurul localității, care până anul trecut era cultivat numai cu usturoi, este brăzdat acum de urmele excavatoarelor care sapă fundația Autostrăzii Moldovei.
Tractoarele care lucrează pământul abia se mai zăresc printre zecile de utilaje angrenate în ambițiosul proiect de infrastructură. După exproprieri, zeci de fermieri au pierdut bucăți din terenurile pe care cultivau usturoi.

Autostrada taie în două multe parcele, astfel că unii dintre proprietarii terenurilor se văd nevoiți să înființeze culturile de usturoi doar pe porțiunile care le-au rămas mai mari.
Dintre aceștia, mulți vor pierde dreptul de a obține subvenția oferită de stat, deoarece nu vor mai întruni condiția de bază de a avea minimum 3.000 de metri pătrați cultivați cu usturoi.
În această situație sunt foarte mulți localnici din Râmnicelu, care spun că se vor gândi chiar să renunțe la această cultură dacă nu vor mai primi ajutorul de minimis.
„Multă lume s-a lipsit, că le-a mai rămas puțin teren, de exemplu 10, 15 ari. Ăla cu atâta teren s-a lipsit. Dacă i-a luat jumate și i-au mai rămas șapte ari, e clar că nu mai are de ce să pună usturoi”, spune Cristian Dumitru, cultivator.

Conducerea Direcției Agricole Buzău spune că nu a fost centralizată deocamdată o situație a terenurilor pierdute de producătorii de usturoi de lângă Râmnicu Sărat.
Îi asigură însă pe fermieri că mai au timp să-și refacă suprafețele, prin schimb de teren între ei, astfel încât să poată deveni eligibili pentru programul de subvenție și astfel să salveze viitoarele recolte de usturoi.
„Sperăm să nu afecteze autostrada, iar fermierii să găsească soluții de întregire sau printr-o colaborare mai eficientă între ei, în așa fel încât suprafețele să fie apte și eligibile pentru programul cu usturoiul”, declară Cosmin Florea, director Direcția Agricolă Buzău.
Cultivatorii autohtoni de usturoi vor putea primi și anul acesta un sprijin de maximum 3.000 euro la hectar printr-o schemă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de usturoi. Anul trecut, 185 de fermieri din Buzău au obținut subvenția, pentru 325 de hectare cultivate cu usturoi.