Au secat fântânile dintr-o comună buzoiană. Pompierii le duc apă sătenilor cu cisterna

0
Publicat:

Pompierii buzoieni au început să transporte apă cu cisterna într-o localitate puternic afectată de secetă. Conform autorităților locale, pe raza comunei Scorțoasa sunt fără apă sau cu un nivel al apei extrem de scăzut 45 de fântâni și trei bazine publice de colectare, din 62 de fântâni verificate și trei bazine publice.

Pompierii au dus un prim transport. SURSA ISU Buzău
Pompierii au dus un prim transport. SURSA ISU Buzău

Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, prefectul Daniel Marian Țiclea, a dispus ca Inspectoratul pentru Situații de Urgență să transporte cu cisterna din dotare apă menajeră, în localitatea Scoarțoasa.

Măsura s-a impus după ce, din cauza lipsei precipitațiilor, nivelul apei în fântâni a scăzut extrem de mult. Mai mult decât atât, urmare a fenomenului de secetă pedologică accentuată, pe raza comunei, numeroase puțuri au secat.

Astfel, un prim transport cu o cisternă încărcată cu 8.000 de litri de apă menajeră a fost efectuat deja, urmând ca pompierii să revină la Scorțoasa ori de câte ori va fi nevoie pentru a acoperi nevoile oamenilor.

„Ca președinte al CJSU, am dispus de îndată ca mai multe transporturi cu apă să vină în sprijinul localnicilor din Scorțoasa. Acolo, nivelul apei din fântâni a ajuns să fie extrem de redus, alte puțuri au secat, pur și simplu, iar probleme ar fi și în furnizarea apei de la rețeaua publică, aceasta făcând față cu greu consumului. Pompierii de la ISU sunt deja angrenați în această misiune, de a transporta apă cu cisterna, și vom sări în sprijinul oamenilor ori de câte ori aceștia ne vor solicita”,  a declarat prefectul Daniel Marian Țiclea.

Zeci de fântâni au rămas fără apă. SURSA ISU Buzău
Zeci de fântâni au rămas fără apă. SURSA ISU Buzău

Buzău este unul dintre județele cele mai afectate de secetă. Nivelul apei din lacuri și bălți a scăzut cu până la doi metri. Grav este că unele albii au rămas fără pic de apă, așa cum cazul lacului Amara. Uscăciunea a început cu doi ani în urmă să pună stăpânire pe balta de 8.000 de metri pătraţi.

Odată cu dispariţia  luciului de apă, au pierit păsările, peştii şi toată vegetaţia, care semăna cu cea din Delta Dunării. Este un dezastru ecologic şi economic, strigă disperaţi localnicii din jurul întinderii de apă. Cel puţin 40 de localnici îşi întreţineau familiile din pescuit. Bărcile acestora zac acum abandonate în noroiul uscat de secetă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite