A murit fiul generalului Grigore Baştan, inventatorul paraşutei militare BG-7. Marius avea 5 ani când a făcut primul salt cu paraşuta, în braţele tatălui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Baştan a sărit cu paraşuta la vârsta de cinci ani
Marius Baştan a sărit cu paraşuta la vârsta de cinci ani

O asociaţie a paraşutiştilor din Buzău anunţă moartea ofiţerului paraşutist Marius Baştan, fiul generalului Brigore Baştan, care a intrat în istorie odată cu stabilirea în august 1970 a recordului naţional de paraşutare de la 10.000 de metri, cu cădere liberă de aproximativ 7.000 de metri. Avea 65 de ani şi locuia în judeţul Braşov.

”În seara zilei de 7 august 2020 ofiţerul paraşutist Marius Baştan, fiul primului General Paraşutist Român Grigore Baştan, în urma unui atac cerebral, a plecat dintre noi şi s-a înalţat definitiv la ceruri! Dumnezeu să-l odihnească!”, este mesajul postat pe Facebook de Clubul paraşutiştilor Şoimii Buzău.

Marius este unul dintre copiii generalului Grigore Baştan, considerat părintele paraşutiştilor militari români. Pe lângă meritele de a reforma această armă de elită, generalul Baştan a devenit un reper în istoria paraşutiştilor. 

Deţine recordul naţional la saltul cu o paraşută militară şi a sărit cu fiul său în braţe, Marius, pentru a demonstra cât de sigură e paraşuta inventată de el. În memoria tatălui său, Marius Baştan a înfiinţat Fundaţia General Grigore Baştan, în anul 1995. 

În copilărie, Marius Baştan a fost părtaş la un episod care i-a adus tatălui său faima. Pentru a demonstra cât de sigură este paraşuta inventată de el în 1960, generalul Baştan a decis să execute un salt cu băiatul său, Marius, în braţe, care avea 5 ani.  

”Această întâmplare a declanşat o stare de agitaţie în familie. Adevărul e că tatăl meu a sărit cu Marius în braţe de la o înălţime normală, 3.000 metri. Un salt obişnuit, pe care l-a făcut nu atât pentru senzaţional, ci pentru că se impunea în momentul respectiv depăşirea unei anumite atmosfere create în unitate în urma decesului unuia dintre soldaţi. A fost un incident şi, practic, soluţia era să depăşească momentul psihologic prin demonstrarea siguranţei totale a paraşutei create de el, oferindu-şi propriul copil drept garanţie”, a declarat Valentina Baştan, fiica generalului, într-un interviu acordat publicistului Dumitru Ion Dincă.

Grigore Baştan a avut preocupări în dezvoltarea materialelor de desant, iar spiritul său de inventator şi inovator a dus la realizări notabile, inclusiv prin realizarea completului de paraşute BG-7M (principală) şi BG-3m (de rezervă), folosite pe o perioadă îndelungată în Armata României.

La 20 august 1970, a stabilit un record naţional la saltul cu paraşuta, executând un salt din aeronavă de la înălţimea de 10.000 de metri cu o cădere liberă de 7.000 de metri. 

A fost implicat în mod activ şi în coordonarea paraşutismului sportiv în România. În anul 1971 a devenit primul general paraşutist din armata română şi a condus destinele paraşutismului militar românesc până la trecerea în rezervă în anul 1979.

CITEŞTE ŞI:

Povestea legendarei paraşute militare româneşti BG7M. Saltul uluitor, rămas în istorie, al generalului care a inventat-o

Baştan, inventatorul paraşutei militare româneşti, a deţinut 45 de ani un record naţional şi a sărit din avion cu fiul în braţe, pentru a face o demonstraţie

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite