Foto Un hotel de lux faimos în Capitală se redeschide. Povestea tulburătoare a clădirii din secolul al XIX-lea
0Hotelul Boulevard din centrul Capitalei, acum numit Corinthia Grand Hotel du Boulevard, va fi redeschis începând cu 24 martie, după mai mulți ani în care a fost închis. Hotelul de lux a fost construit în urmă cu un secol și jumătate.

Un hotel de lux din centrul Capitalei va fi redeschis din 24 martie, după zece ani de la finalizarea lucrărilor de restaurare.
„Acest hotel a văzut totul. De la găzduirea înaltei societăți a Bucureștiului până la preluarea sa din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Corinthia Grand Hotel du Boulevard poartă greutatea istoriei în zidurile sale. Acum, în timp ce se pregătește pentru un nou capitol, rămâne una dintre cele mai recunoscute clădiri ale orașului. Deschiderea luni, 24 martie”, informează pagina oficială de Facebook a hotelului, Corinthia Bucharest.
Corinthia Grand Hotel du Boulevard, numit astfel și după lanțul hotelier de lux Corinthia, se află la intersecția dintre Calea Victoriei şi Bulevardul Elisabeta și funcționează într-o clădire de epocă din secolul al XIX-lea.
Inițial s-a numit Herdan
Hotelul Boulevard a fost ridicat între anii 1865 - 1873, iar inițial s-a numit Herdan, după numele afaceristului Jacques Herdan, constructorul acestuia. Din 1877 hotelul a primit numele Grand Hôtel du Boulevard, fiind de atunci un hotel de lux, rezervat clienților pretențioși. A fost primul hotel bucureștean care avea rețea de apă curentă și se număra printre cele mai scumpe unități de cazare din Capitală.

„A fost un reper de la început. Când Grand Hotel du Boulevard s-a deschis în 1873, nu a fost doar un alt hotel, a fost unul dintre primele repere adevărate ale Bucureștiului. Proiectat de Alexandru Orăscu, s-a remarcat prin eleganța neoclasică și confortul modern, devenind rapid favorit printre călători și localnici deopotrivă”, arată reprezentanții hotelului.
Hotelul a fost și locul unor evenimente tulburătoare. Aici, în 1934, mai mulți ofiţeri ai Armatei române, au pus la cale un atentat împotriva regelui Carol al II-lea, în 1934. Grupul de complotiști condus de ofițerul Victor Precup, cuprindea 14 oameni, majoritatea militari, care plănuiau uciderea regelui în faţa hotelului, în Noaptea de Înviere.
Anchetatorii arătau că o parte a planului loviturii de stat era ca doi dintre complotiști să ocupe camere ale hotelului, unde atunci când alaiul regal ar fi trecut prin dreptul clădirii, să arunce grenade asupra lui, în direcția regelui.
„A patra lovitură, cea mai importantă, urma să o dea lt.-col. Precup în noaptea de înviere a Paștelor 1934, iar planul de acțiune era în esență „atac pe stradă și la biserică cu armele punând mâna pe putere, arestând pe miniștrii, iar pe stradă să arunce petarde și grenade ofensive înaintea cailor și producându-se zăpăceală, să aresteze pe Rege. Atacul era să se întâmple în fața Hotelului Boulevard”, arăta rechizitoriul procesului complotiștilor.
După Al Doilea Război Mondial hotelul a fost naţionalizat, iar între 1950 şi 1974, clădirea a fost un sediu ministerial. În 2004, hotelul a fost achiziționat de Nicolae Dumitru de la Corneliu Iacobov, o tranzacţie estimată în piaţă la 2,3 milioane euro. Grupul de firme Niro al omului de afaceri Nicolae Dumitru, a finalizat în 2015 restaurarea clădirii în urma unei investiţii de 12 milioane de euro.












Potrivit economedia.ro, Niro Investment Group a încheiat o colaborare cu lanţul internaţional de lux Corinthia, deţinut de International Hotel Investments (IHI), pentru deschiderea hotelului sub acest brand. Rezervările camerelor puse la dispoziție în hotel încep de 580 de euro pe noapte, fără mic dejun, și ajung până la 2.570 de euro, arată pagina oficială a hotelului.