Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO

0
Publicat:

Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

Terenul pe care a fost construit Hotelul InterContinental a aparţinut, iniţial, Mănăstirii Cernica. În secolul al XIX-lea, acesta a trecut în proprietatea familiei Hagi-Moscu. În 1810, dregătorul Ion Hagi-Moscu a ridicat aici o clădire întinsă cu etaj. Nepotul său a vândut casa Primăriei, care a folosit-o între 1882 şi 1912. Mai târziu, a fost demolată, urmând a se construi un nou edificiu. Rămas viran, terenul a fost folosit pentru exercițiile de instrucție ale Regimentului de jandarmi al Capitalei.

Hotel Intercontinental Imagine de arhivă
Hotel Intercontinental Imagine de arhivă

În perioada interbelică, aici a fost amenajată o grădină de vară, pe locul căreia a fost ridicat un restaurant. Restaurantul, aflat în stare de degradare, a fost demolat după 1944 şi pe teren s-a instalat Circul Krateyl, care a funcţionat aici până la construirea Circului de Stat Bucureşti.

În zona Circului Krateyl erau numeroase prăvălii şi berării, care au fost demolate pentru a se face loc viitorului hotel şi Teatrului Naţional, conform volumelor „Istoria României în date“ și „Dicţionarul monumentelor şi locurilor celebre din Bucureşti“.

Clădirea Hotelului Intercontinental a fost construită între 1968-1971, în cooperare cu firma „Intercontinental Hotel Corporation“, având o înălţime de 88 de metri şi 23 de etaje, după planurile unui colectiv de arhitecţi: Dinu Hariton, şef de proiect, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu şi Romeo Ştefan Belea. Costurile de construcție s-au ridicat la şase milioane de dolari. 

Hotel Intercontinental FOTO David Muntean
Hotel Intercontinental FOTO David Muntean

Un american, primul oaspete

Primul oaspete al hotelului a fost, în 1971, un cetăţean american. De-a lungul vremii, aici au fost cazate o serie de personalităţi, precum Kurt Waldheim, secretarul general al ONU, Gustav Heinemann, preşedintele Republicii Federale Germania, magnatul american David Rockefeller, tenorul italian Luciano Pavarotti ş.a., conform „Dicţionarului monumentelor şi locurilor celebre din Bucureşti“.

În 1971, la inaugurare, „Interul" era primul zgârie-nori din Bucureşti: avea 90 de metri înălţime, 423 de camere şi un centru de sănătate cu piscină la etajul 22. De asemenea, în clădire se amenajase un restaurant cu specific românesc, căutat de lumea bună, un bar, o braserie şi un cazinou. Apartamentul Imperial, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar", era singurul din oraş dotat cu saună şi pian.

Înainte de Revoluţie, hotelul avea un bar de noapte la etajul 21- Luna Bar, unde se strângea toată „crema“ Capitalei şi unul de zi la etajul 2 – Belvedere, care era mai accesibil. Românii au auzit prima oară de bufet suedez şi de room-service tot la InterContinental.

În 2021 a devenit Grand Hotel Bucharest, în urma încheierii contractului de management cu Intercontinental Hotels Group. În prezent, hotelul are 257 de camere și 3 restaurante.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite