Scrisoarea bicicliştilor către CE: preocuparea Primăriei Capitalei, lipsa de transparenţă. Pe foaie apar proiecte care nu se găsesc în realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bicicliştii au scris Comisie Europene despre situaţia din Capitală FOTO Dorin Constanda
Bicicliştii au scris Comisie Europene despre situaţia din Capitală FOTO Dorin Constanda

Reprezentanţii Agenţiei de Monitorizare a Presei, Active Watch, şi mai multe ONG-uri au trimis, miercuri, către Comisia Europeană o scrisoare deschisă în care explică problemele prin care trec zi de zi bicicliştii bucureşteni. Tot în această scrisoare, reprezentanţii ONG-urilor acuză municipalitatea de lipsă de transparenţă şi susţin că Primăria Capitalei se laudă cu proiecte pe care nu a reuşit să le realizeze.

Organizaţiile neguvernamentale care au semnat scrisoare trimisă Comisiei Europene se plâng de faptul că în Capitală există deseori blocaje în trafic, iar locurile de parcare insuficiente dăunează calităţii vieţii orăşenilor.

Bucureştiul are circa doi kilometri de pistă pentru transport public

În scrisoarea de nemulţumire, reprezentanţii Active Watch vorbesc despre pistele pentru biciclişti amenjate de municipalitate pe trotuare şi care, spun ei, au costat în jur de 10 milioane de euro. O investiţie inutilă, pentru că au fost declarate ilegale de către Poliţia Rutieră.

„Nu există o infrastructură pentru biciclete. Mai mult, în Bucureşti sunt doar trei benzi speciale pentru transportul public cu o lungime totală de circa doi kilometri“, se arată în scrisoare trimisă.

De asemenea, reprezentanţii bicicliştilor sunt nemulţumiţi de faptul că pe pagina oficială a Săptămânii Mobilităţii Europene, Primăria susţine că a creat staţii de tipul „park and ride“, deşi aceste realizări există doar pe foaie, după cum povestesc reprezentanţii bicicliştilor.

O altă problemă sesizată în scrisoare este legată de „campania de informare“ pe tema infrastructurii durabile promisă de reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti. „În Capitală, singurele instituţii care în prezent se ocupă de campanii publice pe această temă sunt ONG-urile, fără niciun sprijin din partea Primăriei“, se notează în scrisoare.

ONG-uri: Preocuparea Primăriei, lipsa de transparenţă

Agenţia de monitorizare a presei, alături de ONG-urile care susţin dezvoltarea transportului alternativ, precizează şi faptul că municipalitatea nu a organizat „anchete sau forumuri obişnuite“ pe tema infrastructurii urbane, ci s-a preocupat de alte lucruri, cum ar fi asigurarea unei lipse de transparenţă, dar şi a lipsei consultării publice cu privire la dezvoltarea urbană.

Totodată, a fost scris Comisiei Europene şi faptul că Primăria a declarat că există un total de 23 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, un lucru neadevărat, după cum spun semnatarii scrisorii. De fapt, spun aceştia, municipalitatea a luat în calcul şi spaţiile verzi private, cele care nu sunt în realitate accesibile bucureştenilor.

„Prin urmare, Primăria Municipiului Bucureşti v-a indus în eroare cu privire la situaţia din Capitală“, îşi încheie scrisoarea cei nemulţumiţi de situaţia din oraş.

Pe aceeaşi temă:

Primele măsuri după marşul bicicliştilor: Onţanu şi Oprescu amenajează piste pe strada Arthur Verona

VIDEO Şoferul care a intrat cu bolidul în protestatari, la marşul bicicliştilor, a depus plângere pentru distrugere. Doi manifestanţi au ajuns la spital

Bicicliştii ies în stradă, pentru că nu mai vor să facă trotuarul: „Pistele din Capitală sunt amenajate aberant‟

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite