Sarcină pierdută după un jaf de 350.000 de euro. De ce nu a primit păgubitul daune morale pentru trauma soţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul jefuit le-a cerut daune morale hoţilor arătând că soţia sa a pierdut sarcina în urma şocului FOTO Arhivă
Bărbatul jefuit le-a cerut daune morale hoţilor arătând că soţia sa a pierdut sarcina în urma şocului FOTO Arhivă

Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat, la sfârşitul lunii noiembrie, sentinţa finală într-un dosar de furt în care au fost trimişi în judecată doi hoţi acuzaţi că au furat bunuri de 357.000 de euro dintr-un apartament din Bucureşti prin metoda „cheia potrivită”, iar după jaf soţia victimei a pierdut sarcina.

Doi cetăţeni din Republica Moldova, specializaţi în furturi prin metoda „chei potrivite”, au fost condamnaţi definitiv la câte şase ani de închisoare pentru că, în 1 noiembrie 2019, au furat din apartamentul unui om de afaceri din Bucureşti ceasuri şi bijuterii de 357.000 de euro.

În proces, păgubitul a cerut ca, pe lângă contravaloarea bunurilor furate, hoţii să fie obligaţi să plătească şi suma de 100.000 de euro cu titlul de daune morale. Proprietarul bunurilor furate a cerut daunele morale susţinând că, „la data săvârşirii faptei soţia acestuia se afla într-un proces de fertilizare in vitro, iar după comiterea faptei, ca urmare a stresului generat de eveniment şi a insecurităţii resimţite, sarcina a stopat în evoluţie”.

Chiar dacă hoţii au fost găsiţi vinovaţi de furt şi obligaţi să achite contravaloarea ceasurilor şi bijuteriilor furate, judecătorii au respins cerearea de acordare a daunelor morale arătând că „nu se poate reţine această legătură de cauzalitate între oprirea unei sarcini în evoluţie, care poate avea multiple cauze, majoritatea medicale, şi fapta de furt din locuinţă”.

Hotărârea judecătoriei, prin care cererea de acordare a daunelor morale a fost respinsă, a fost menţinută şi la Curtea de Apel, unde sentinţa a rămas definitivă.

„ Cu privire la prejudiciul moral reclamat, Curtea – în acord cu instanţa de fond – constată că nu s-a dovedit legătura de cauzalitate dintre fapta ilicită a inculpaţilor şi prejudiciul invocat (oprirea unei sarcini în evoluţie a soţiei părţii civile), nefiind depuse la dosar înscrisuri sau administrate alte probe în acest sens, deşi partea civilă a beneficiat de asistenţă calificată din punct de vedere juridic pe tot parcursul procesului penal.

Simpla comitere a unei fapte de furt dintr-o locuinţă nu poate constitui, în lipsa altor probe pertinente, cauza opririi unei sarcini în evoluţie a soţiei victimei infracţiunii de furt, în contextul în care există o serie de cauze medicale care pot contribui la un astfel de rezultat, mai ales în urma unei proceduri de fertilizare in vitro, cum în mod corect a observat şi instanţa de fond”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, care este definitivă.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

O cântăreaţă de muzică populară nu a putut justifica la Fisc aproape 400.000 de lei. Ce au decis judecătorii

ANAF, umilită într-un proces cu o multinaţională acuzată că şi-a externalizat profitul ca să plătească impozite mai mici

Filmul unui jaf de 500.000 de euro. Cum a fost prădat un şef al Fiscului în timp ce se distra în Thailanda

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite