Raportul ASPA: În octombrie, cel mai redus număr de persoane muşcate de câini, din ultimii şapte ani. Peste 10 mii de câini, cazaţi în adăposturi clandestine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Băncescu, la raportul de 2 luni de la moartea lui Ionuţ Anghel. FOTO Dorin Constanda
Răzvan Băncescu, la raportul de 2 luni de la moartea lui Ionuţ Anghel. FOTO Dorin Constanda

Coordonatorul de proiect ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor), din cadrul Primăriei Capitalei, Răzvan Băncescu, a prezentat la sediul municipalităţii raportul acţiunilor ASPA din ultimele două luni. A fost constatat un număr de peste 10.000 de câini fără stăpân cazaţi în adăposturi private şi din judeţele limitrofe Municipiului Bucureşti.

După ce Ionuţ Anghel, un copil de 4 ani, a murit sfâşiat de câini în apropierea unui parc din Capitală, pe 2 septembrie, ASPA a intensificat programul de strângere a câinilor fără stăpân de pe străzi. Mai mult, la scurt timp după tragedie, Parlamentul a adoptat Legea Maidanezilor care prevede eutanasierea animalelor neadoptate sau nerevendicate în termen de 7 zile. 

Coordonatorul de proiect ASPA, Răzvan Băncescu, a prezentat, astăzi, rezultatele obţinute de autoritate în ultimele două luni. Potrivit acestuia, în această perioadă au fost adunaţi de pe străzi 3.052 de câini, dintre care 943 au fost adoptaţi de persoane fizice, 881 de ONG-uri, mai exact Dog Town, iar 298 de animale se află în curs de adopţie. În acest moment, potrivit lui Băncescu, numărul câinilor ridicaţi de pe străzi, atâta în timpul zilei, cât şi în timpul nopţii, este de aproximativ 70-80 de câini pe zi.

Niciun loc disponibil în adăposturi

Însă intensificarea acţiunilor de capturare ridică probleme în privinţa numărului de locuri de cazare în adăposturi: dacă zilnic sunt capturaţi 70-80 de câini, doar 30 dintre ei sunt şi adoptaţi. În acest moment, nu mai există niciun loc disponibil în adăposturile ASPA.

Mai mult, autoritatea a fost deja amendată de ANSVSA pentru cazarea a 250 de câini în plus faţă de capacitatea adăpostului Mihăileşti, iar în momentul de faţă, potrivit lui Răzvan Băncescu, acest număr a sărit de 300: „Unde încap doi câini într-o cuşcă mai încape şi un al treilea“, a spus Băncescu, explicând modul în care este posibilă aglomerarea adăposturilor. Reprezentanţii ASPA promit că până la sfârşitul anului să extindă capacitatea de adăpostire cu 2.500 de locuri. În cadrul acestei acţiuni, Răzvan Băncescu a spus că în acest moment se lucrează la extinderea adăpostlui de la Mihăileşti cu 500 de locuri, precum şi la construirea unui nou adăpost, cu o capacitate de cel puţin 2.000 de locuri, dar despre care nu vor da informaţii înainte de inaugurare.

Reprezentanţii ASPA sunt optimişti întrucât, conform studiilor lor, peste 10% dintre bucureşteni vor să adopte un câine. De asemenea, ei spun că au stabilit relaţii cu două ONG-uri din străinătate care şi-au arătat interesul de a adopta.

Numărul sesizărilor zilnice, referitor la câinii fără stăpân, este de 60-70, în timp ce, în primele patru zile de la începerea acţiunii, dispeceratul ASPA primea 130 de apeluri pe zi. În general, intervalul de soluţionare a sesizărilor variază între o oră şi 28 de zile, dar, în ultima perioadă, conform lui Băncescu, termenul de soluţionare a fost redus cu 50%. Zonele în care sesizările au prioritate sunt cele cu haite şi cele din proximitatea grădiniţelor, şcolilor, spitalelor şi parcurilor.

72 de câini bolnavi, eutanasiaţi

Răzvan Băncescu a declarat că până în momentul de faţă au fost eutanasiaţi 72 de câini care erau bolnavi. Întrebat când vor începe eutanasierea câinilor sănătoşi, nerevendicaţi după 14 zile, el a spus că ASPA aşteaptă în continuare din partea ANSVSA normele de aplicare a Legii Maidanezilor, întrucât, în prezent, aceste norme sunt „19 pagini de lucruri care se contrazic cu legea“. Însă, a precizat reprezentantul ASPA, în Bucureşti, eutanasierea nu este un scop, ci o metodă la care se recurge în ultimă instanţă.

Verificarea adăposturilor

În ceea ce priveşte verificarea adăposturilor de câini, în sectoarele 3 şi 4  verificările au fost finalizate, găsindu-se 23 de cazuri neconforme, sectoarele 1, 5 şi 6 nu au comunicat încă rezultatele, iar sectorul 2 nu a demarat acţiunea de verificare, „demonstrându-şi incompetenţa“, potrivit lui Răzvan Băncescu. În total, au fost constatate patru cazuri de abandon.

Însă abandonul reprezintă o problemă majoră în afara Bucureştiului: iubitorii de animale recurg la această soluţie în dorinţa de a salva animalele. „Sunt câini luaţi şi duşi acolo, este imposibil pentru un câine să migreze până acolo. Bragadiru, Moara Vlăsiei, Periş, Brăneşti, Dridu sunt punctele în care s-a înregistrat cea mai mare rată de abandon.“

Adăposturile clandestine

De asemenea, a fost constată şi existenţa unor adăposturi private care cazează un număr de peste 3.000 de câini neînregistraţi, care pot ajunge oricând în stradă. Răzvan Băncescu a menţionat numele a două asemenea adăposturi: cel deţinut de Asociaţia „Prietenii animalelor“, din sectorul 6, şi cel al Ascoaiţiei „Ham&Miau“. În aceste cazuri au fost aplicate amenzi în valoare de 50.000 de lei. „Nici noi nu avem adăposturi de cinci stele, dar nici nu ne batem joc de câini“, a declarat coordonatorul proiectului, în contextual discuţiei despre amenda primită de la ANSVSA pentru cazarea câinilor în condiţii improprii.

raport aspa

Harta adăposturilor private care cazează peste 3.000 de câini neînregistraţi.


Alte 11 adăposturi au fost identificate în judeţele limitrofe ale Municipiului Bucureşti, care cazează aproximativ 8.000 de câini, Răzvan Băncescu a spus că ASPA va sesiza ANSVSA pentru verificarea condiţiilor şi stabilirea numărului de câini.

raport aspa

Harta adăposturilor din judeţele limitrofe ale Municipiului Bucureşti. 

Până în prezent 4.000 de bucureşteni şi-au înregistrat animalele.

Reprezentanţii ASPA se laudă că au redus semnificativ numărul de incidente, astfel încât, în luna octombrie, s-a înregistrat cel mai redus număr de persoane muşcate de câinii fără deţinător în ultimii 7 ani. Pentru aceste măsuri, ASPA a plătit 1 miliard de lei vechi, numai în luna septembrie. 

Pe aceeaşi temă:

Normele de aplicare a Legii Maidanezilor vor fi dezbătute public într-o întâlnire organizată de ANSVSA

Cum va fi aplicată legea maidanezilor: un împuternicit al primarului va decide soarta fiecărui animal nerevendicat

Înregistrări video cu eutanasieri şi bază de date online, norme ale legii maidanezilor propuse de Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică

     

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite