Cum va fi aplicată legea maidanezilor: un împuternicit al primarului va decide soarta fiecărui animal nerevendicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit normelor de aplicare a legii privind gestionarea câinilor fără stăpân, primarul general Sorin Oprescu va desemna o persoană care să decidă când poate fi eutanasiat un maidanez, după expirarea celor 14 zile prevăzute de lege. În fiecare adăpost vor exista registre speciale în care vor fi consemnate date legate de situaţia câinilor fără stăpân, iar eutanasia va fi făcută doar de către medici veterinari de liberă practică.

Legea care permite eutansierea maidanezilor neadoptaţi sau nerevendicaţi în termen de 14 zile a împărţit România în două, iar reprezentanţii ONG-urilor au început un alt război cu autorităţile, de această dată pe normele apărute recent. „Unele sunt în regulă, spre exemplu, se menţionează faptul că animalele vor fi supravegheate 24 de ore pe zi, dar altele sunt interpretabile şi aberante“, spune reprezentantul Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, despre capitolul din norme în care se reglementatează procedura de eutansiere a maidanezilor.

Cum vor fi eutanasiaţi maidanezii

Conform Capitolului XI din proiectul de norme metodologice de aplicare a legii, eutanasierea câinilor nerevendicaţi sau neadoptaţi în termen de 14 zile va fi decisă de un împuternicit al primarului, care va putea emite decizia de eutanasiere doar pentru câinii fără stăpân din adaposturile publice. Eutanasierea poate fi efectuată doar de medici veterinari de liberă practică, iar metodele şi procedurile neacceptate sunt: metodele chimice, prin administrarea diverselor substanţe toxice, şi metodele mecanice, precum incinerarea, exsangvinarea sau înecarea animalului. În ceea ce priveşte aceste specificaţii, Kuki Bărbuceanu consideră că normele ar trebui să fie mult mai clare: „Acel capitol nu te face să te gândeşti la multe lucruri. Mintea umană îşi poate închipui în fel şi chip modul de eutanasiere. «Exsangvinarea animalului conştient.» Eu, în calitatea mea de om, mă pot gândi că această procedură poate fi aplicată unui animal inconştient.“

În privinţa cadavrelor câinilor eutanasiaţi, fiecare adăpost trebuie să aibă încheiat un contract cu o unitate de ecarisare/neutralizare, autorizată sanitar-veterinar.

Totodată, Marcela Pîslă, reprezentanta ONG-ului „Cuţu Cuţu“ a declarat, pentru adevarul.ro, că este împotriva mai multor părţi ale capitolului care reglementează modul în care maidanezii vor fi eutanasiaţi şi, spune ea, ar exista posibilitatea ca animalele să fie eutanasiate într-un mod dur. „Procedura de eutansie ar putea include şi gazarea. Momentan, noi am făcut o cerere la ANSVSA şi încercăm să-i convingem că aceste norme ar trebui dezbătute public“, a mai adăugat Pîslă.

Controlul adăposturilor

Normele metodologice prevăd şi modul de verificare a gestionării animalelor fără stăpân. Astfel, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au acces în adăposturi, în sălile de tratamente, în spaţiile de depozitare a cadavrelor, în spaţiile de depozitare a hranei şi au şi dreptul de a solicita şi primi orice documente şi de a verifica orice dotări ale serviciilor publice şi ale adăposturilor.

De asemenea, atât adăposturile publice, cât şi fundaţiile şi asociaţiile pentru protecţia animalelor trebuie să aibă o evidenţă a tuturor tratamentelor medicale efectuate şi a numărului de animale moarte. Această evidenţă va fi ţinută în registre speciale, vizate de medicul veterinar, în care se vor consemna date precum data capturării, caracteristicile individuale ale animalului, numărul de câini fără stăpân prinşi, revendicaţi, adoptaţi la distanţă, eutanasiaţi, motivul eutanasierii, substanţa utilizata pentru eutanasiere, data vaccinării antirabice sau data sterilizării.

Capturarea şi cazarea câinilor în adăposturi

Ordinea în care câinii vor fi capturaţi este următoarea: câinii agresivi şi foarte agresivi care circulă liber, căţelele cu pui, câinii de talie mare şi medie, căţelele gestante, câinii care circulă în haite, câinii din zonele periferice ale localităţilor, puii de vârsta până la 7 luni. Câinii sterilizaţi, ocrotiţi şi asumaţi de comunităţile de locatari, care nu circulă liber în spaţiile publice, nu vor fi capturaţi. De asemenea, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia să facă un recensământ anual al animalelor aflate pe raza unităţii administrativ teritoriale unde funcţionează.

Capturarea câinilor trebuie să se facă de persoane care poartă costume de protecţie, sub stricta supraveghere a medicului veterinar. Imobilizarea câinilor va fi făcută prin administrarea unor substanţe stupefiante şi psihotrope, conform prevederilor legale.

După înregistrarea în adăpost, câinii sunt examinaţi medical, iar animalele sănătoase vor fi adăpostite separat pentru a evita îmbolnăvirea sau agresarea loc prin contactul cu alţi câini. În adăposturi, maidanezii trebuie să primească hrană şi apă în cantitate suficientă, posibilitate de mişcare, tratament medical, îngrijire şi atenţie.

De asemenea, adăposturile publice şi cele ale asociaţiilor pentru protecţia animalelor sunt obligate să asigure personal specializat pentru supravegherea câinilor 24 de ore pe zi, pentru adăparea lor suplimentară şi pentru hrănirea puilor de trei ori pe zi.  Accesul publicului în adăposturi trebuie să fie permis zilnic, între orele 10.00 şi 18.00, inclusiv în timpul sărbătorilor legale, interval în care se poate face şi revendicarea câinilor.

Condiţiile de adopţie

Adopţia câinilor se face gratuit, imediat ce câinele a fost cazat în adăpost, însă preluarea lui de către adoptator se poate face începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul cazării. În cazul în care câinele va fi ţinut în aer liber, viitorul stăpân trebuie să facă dovada existenţei unei suprafeţe de teren unde pot fi adăpostite cuşti, iar dacă îl va ţine în locuinţă, trebuie să facă dovada unei suprafeţe locative de cel puţin 2,5 metri pătraţi. De asemenea, dacă cineva adoptă minimum trei câini şi îi adăposteşte într-un bloc de locuinţe, persoana trebuie să prezinte acordul vecinilor.

Adopţia la distanţă reprezintă o altă soluţie pentru iubitorii de animale. Acest demers poate fi făcut după opt zile de când câinele a fost cazat în adăpost. Numărul câinilor adoptaţi la distanţă nu este limitat, iar adoptatorii suportă toate cheltuielile necesare pentru menţinerea câinilor în adăpost, stabilite prin hotărârea consiliului local.

Pe aceeaşi temă: 

Înregistrări video cu eutanasieri şi bază de date online, norme ale legii maidanezilor propuse de Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică

Panouri care încurajează adopţia maidanezilor, pe blocurile din Capitală. Primăria spune evaziv că nu plăteşte niciun ban

94% din bucureşteni nu ar adopta un maidanez pentru a-l salva de la eutanasiere

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite