RADET isterizează populaţia ca să reducă debranşările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RADET FOTO Mediafax

Debranşarea de la sistemul public de încălzire al Capitalei ar trebui să fie pentru bucureşteni o simplă formalitate. Ei trebuie însă să treacă „testul” unui formular prin care RADET bagă spaima în vecinii de bloc.

Pentru a se debranşa de la încălzirea furnizată de Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice din Bucureşti (RADET), bucureştenii sunt obligaţi să completeze un formular prin care să ceară acordul vecinilor.

Obligaţia acestui acord este o cerinţă stipulată de lege. Cei care vor să se deconecteze de la sistem trebuie să primească, pe de o parte, acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală cât şi pe verticală, şi, pe de altă parte, pe cel al asociaţiei de proprietari, privind intenţia de realizare a unui sistem individual de încălzire. Ei trebuie să anunţe, de asemenea, în scris, şi operatorul care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.

Şi deşi solicitarea acordului vecinilor pare un gest complet normal, Regia pare a le îngreuna treaba locuitorilor din Capitală care doresc să renunţe la sistemul public de încălzire. Asta deoarece modalitatea în care le prezintă acestora situaţia pare cel puţin apocaliptică.

„Pericol de explozie! Plătiţi mai mult  Afectează instalaţia blocului Respiraţi aer poluat”, sunt avertismentele prezentate în formularul RADET.

Legea arată că acceptul scris al vecinilor este necesar pentru a rezulta că ei „sunt de acord cu debranşarea şi cunosc influenţele debranşării asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate”.

Avertismente exagerate                                                        

Formularea din documentul-tip care trebuie semnat de vecini este, însă, mult mai dramatică. Formularul prezintă avertismente scrise cu majuscule, prin care cetăţenii sunt alertaţi cu privire la riscuri exagerate.

„Stimate client, când un vecin se debranşează, confortul dumneavoastră este afectat şi sunteşi expus la anumite riscuri! Dorim să ne asigurăm că acordul dumneavoastră este în perfectă cunoştinţă de cauză cu consecinţele debranşării vecinului şi că vă asumaţi următoarele riscuri: „Pericol de explozie!; Plătiţi mai mult - Afectează instalaţia blocului; Plătiţi mai mult - Suportaţi un procent din consumul persoanei cu debranşarea căreia sunteţi de acord; Respiraţi aer poluat”, sunt avertismentele prezentate în formularul RADET.

Regia susţine, aşadar, că există exemple de explozii cauzate de centralele de apartament, iar dincolo de pagubele materiale au existat victime, fiind periclitată viaţa tututor locatarilor. De asemenea, RADET susţine că debranşările produc dezechilibre în instalaţii, iar instalaţia de încălzire trebuie redimensionată sau înlocuită pe cheltuiala vecinilor. Totodată, ei mai spun că pereţii apartamentului debranşat se încălzesc de la locuinţa vecinilor, iar valoarea facturii creşte din cauza apartamentelor debranşate. Într-un final, Regia avertizează în privinţa poluării, spunând că centralele pe gaze elimină noxe şi astfel creşte impactul asupra mediului înconjurător proporţional cu numărul centralelor instalate.

„Nu e o intenţie de a influenţa”

Deşi formulările din document par a băga frica în vecini pentru a împiedica debranşarea celor care vor să treacă la un sistem propriu de încălzire, reprezentanţii RADET spun că nu aceasta este intenţia lor.

Reprezentanţii RADET susţin că, deşi nu exista o obligaţie legală de inserare a acestor riscuri, au considerat că oamenii trebuie să cunoască la ce se expun înainte de decizia debranşării, iar toate riscurile prezentate sunt reale, sunt bazate pe lucruri care s-au întâmplat, potrivit unui răspuns dat Economica.net. „Menţionarea acestor riscuri nu trebuie privită în niciun caz ca o intenţie de a influenţa cosumatorii în decizia lor de a rămâne la sistemul centralizat sau nu”, se arată în răspuns.

Formular Acord Vecini Debransare Radet Bucuresti

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite