Proptea de la stat pentru blocurile șubrede

0
Publicat:

De la 1 ianuarie 2023, asociațiile de locatari vor putea solicita bani de la stat și pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic ridicat.

Blocurile cu probleme vor fi consolidate cu banii statului
Blocurile cu probleme vor fi consolidate cu banii statului

De la 1 ianuarie 2023, se va lansa programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, iar lucrările vor fi finanțate de la bugetul de stat conform „Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor”, recent publicate în Monitorul Oficial.

Concret, este vorba de programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat care vizează în primul rând clădirile multietajate cu destinația principală de locuință, adică a blocurilor de locuințe, dar și a construcțiilor cu probleme structurale aflate în proprietatea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale.

În primul caz, asociațiile de proprietari din blocurile cu risc seismic ridicat (clasa de risc seismic I și II) vor trebui să se adreseze primăriilor, care vor fi, în acte, beneficiarii finanțării de la stat, arată avocatnet.ro. Trebuie spus că sunt acceptate numai clădirile care „au un regim de înălțime de minimum P + 3 etaje și minimum 10 apartamente” și pentru care „valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, este mai mare sau egală cu 0,20 g”. De precizat că banii pentru consolidare nu ajung la asociațiile de proprietari care sunt în fapt beneficiare pentru că facturile lucrărilor sunt achitate direct de primării.

Ce demersuri sunt necesare

Pentru obținerea finanțării de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în cazul blocurilor de locuințe, de exemplu, sunt necesare mai multe documente. Concret, între altele, este vorba de hotărârea asociației de proprietari, avizul Comisiei Naționale de Inginerie Seismică privind soluțiile de intervenție pentru clădirile existente cu destinația de locuință, hotărârea consiliului local de aprobare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, devizul general, certificatul de urbanism și autorizația de construire valabilă.

Experții consideră că programul de finanțare a consolidării clădirilor șubrede este unul foarte important deoarece, în prezent, sunt sute de clădiri în această situație, iar ele reprezintă doar vârful aisbergului. Acestora li se adaugă cartierele-dormitor construite în anii ‘60 și ‘70, cu blocuri înalte și spații comerciale la parter, foarte vulnerabile, care au trecut și prin cutremure majore în 1977, 1986 și 1990.

Consolidarea unui bloc va dura 4 ani

Președintele de onoare al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri, Dragoș Marcu, susține că deschiderea acestui program era mai mult decât necesară având în vedere situația în care se află o mulțime de clădiri din România. „Este o foarte mare cerere pe această piață. De fapt, este nevoie stringentă pe piață. La instituțiile statului, adică la obiectivele publice, s-a mai intervenit din punctul de vedere al reducerii riscului seismic. Evident, nu la toate, pentru că mai sunt astfel de construcții în risc seismic iminent. Totuși, situația dramatică o întâlnim la blocurile de locuințe, pentru că multe dintre ele sunt în pericol seismic avansat”, a precizat Dragoș Marcu.

Acesta a explicat pentru „Adevărul” și la ce trebuie să se aștepte locuitorii unui bloc atunci când se decid să-l reabiliteze din punct de vedere seismic. „În primul rând, vorbim de expertizarea clădirii la care mai adăugăm contractarea realizării proiectului, obținerea finanțării și contractarea execuției. În total, aceste demersuri cam un an și jumătate vor dura. Apoi mai avem lucrările efective de consolidare care nu ar trebui să dureze mai mult de 18, cel mult 24 de luni. Deci, în total, vorbim de sub 4 ani. Oricum, lucrurile se mișcă într-o direcție bună pentru că administrațiile locale, inclusiv Primăria Capitalei, au deja unele programe în acest sens”, a declarat Dragoș Marcu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite