Primăria Capitalei se suceşte: programul limitat al teraselor este valabil doar în zonele rezidenţiale din Centrul Vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terasele din Centrul Istoric al Capitalei ar putea să închidă la ora 22.00. FOTO Adevărul
Terasele din Centrul Istoric al Capitalei ar putea să închidă la ora 22.00. FOTO Adevărul

Primăria Capitalei precizează că proiectul de hotărâre de consiliu prin care terasele din Centrul Vechi al Bucureştiului trebuie închise la ora 22.00 se referă doar la zonele în care există locatari. Proiectul, aflat în dezbatere publică pe site-ul municipalităţii, a stârnit reacţii atât în rândul investitorilor din Centrul Istoric, cât şi în rândul patronatelor din turism şi servicii.

„Ora la care se închid terasele din Centrul Istoric - 22.00 - se referă numai la zonele învecinate blocurilor de locuinţe şi care intră sub incidenţa articolului 8 din OG 99/2000. (...) Este important de subliniat faptul că sub denumirea de «Centru Istoric» intră şi alte zone din Bucureşti, în afara zonei delimitate de Splaiul Unirii, Lipscani, Calea Victoriei. Astfel, obligativitatea închiderii teraselor la ora 22.00 se referă la terasele din zonele rezidenţiale (ex. Schitu Măgureanu, Moşilor etc) şi nu din zona A, zona cu funcţiune mixtă, preponderent nerezidenţială“, explică reprezentanţii municipalităţii.

Program special cu ocazia evenimentelor de anvergură

Aceştia mai spun că locatarii din zonele respective au reclamat de nenumărate ori tulburarea liniştii publice, astfel încât, autoritatea executivă locală, de comun acord cu Asociaţia Investitorilor din Centrul Istoric Micul Paris „au propus programul de funcţionare a teraselor conform art.14 din proiectul respectiv până la ora 24.00, iar în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică acesta poate fi extins cu încă o oră, în zonele preponderent nerezidenţiale“.
De asemenea, cu ocazia unor evenimente de anvergură, precum Zilele Bucureştiului, evenimente sportive, municipalitatea promite că va emite reglementări pentru perioada respectivă, care pot deroga de la prevederile regulamentului.

Este important de subliniat faptul că sub denumirea de «Centru Istoric» intră şi alte zone din Bucureşti, în afara zonei delimitate de Splaiul Unirii, Lipscani, Calea Victoriei. Astfel, obligativitatea închiderii teraselor la ora 22.00 se referă la terasele din zonele rezidenţiale (ex. Schitu Măgureanu, Moşilor etc) şi nu din zona A, zona cu funcţiune mixtă, preponderent nerezidenţială“, explică reprezentanţii municipalităţii.

De asemenea, reprezentanţii municipalităţii promit că, întrucât proiectul de hotărâre se află în dezbatere publică, orice sugestie va fi analizată şi luată în considerare, dacă va avea susţinere din punct de vedere legislativ.

Regulile noi: program redus, fără mobilier din plastic, evenimente culturale în fiecare lună

Regulamentul care ar urma să schimbe modul de funcţionare a teraselor din Centrul Istoric se află în dezbatere publică până la 25 ianuarie. Astfel, municipalitatea propune ca în timpul săpămânii terasele şi barurile din Centrul Istoric să fie deschise până la ora 24.00, iar în weekend să se închidă o oră mai târziu. De asemenea, va fi interzisă amenajarea acestor spaţii cu mobilier din plastic, iar reclamele şi plasmele TV ar urma să dispară definitiv.

Noul set de reguli prevede ca terasele sezoniere din interiorul zonei delimitate de Bd. Elisabeta, Bd. Carol, str. Hristo Botev, Bd. Corneliu Coposu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei, să poată funcţiona doar până la ora 22.00 în timpul săptămânii, respectiv 23.00 în zilele de weekend.

Terasele amplasate în perimetrul străzilor Lipscani, Bd. I.C. Brătianu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei ar urma să beneficieze de un regim special, acestea putând funcţiona, de luni până joi, până la ora 24.00, iar în restul zilelor putându-şi extinde programul cu încă o oră.

În actul propunerii de dezbatere se mai menţionează şi că, terasele sezoniere amenajate în Centrul Istoric pot fi deschise numai în perioada 15 martie - 15 noiembrie, doar după ce se obţine avizul de amplasare de la Direcţia Generală Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Capitalei.

O altă prevedere nouă a setului de reguli propuse de Primăria Generală limitează spaţiul pe care aceste terase se pot întinde. Astfel, ele vor fi amplasate pe o desfăşurare de front egală cu lungimea faţadei punctului de lucru al agentului economic şi fără obturarea acceselor în imobil şi numai în faţa punctelor de lucru.

În ceea ce priveşte terasele amplasate pe străzi, încluse în acest perimetru, neprevăzute cu trotuare, acestea vor primi avizul necesar funcţionării doar dacă pot lăsa, pe mijlocul străzii, o zonă liberă de cel puţin 4 metri lăţime. Foarte important de menţionat este că, pe străzile mai înguste de 4 metri, nu se va mai putea amenaja nici o terasă.

O altă prevedere interesantă stipulată de CGMB este cea conform căreia fiecare terasă sezonieră din Centrul Istoric trebuie să prezinte un program de activitate culturală, care să cuprindă cel puţin un eveniment cultural pe lună şi să afişeze permanent, cât mai vizibil, meniul cu preţurile practicate, în limba română şi într-o altă limbă de circulaţie internaţională.

Patronatele şi investitorii prevestesc falimentul Centrului Istoric

Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii susţine că închiderea teraselor la ora 22.00 va falimenta Centrul Istoric din Bucureşti, singurul obiectiv important al turismului de divertisment din Capitală.

„Propunerea reprezintă o întoarcere la comunism când restaurantele se închideau exact la 22.00 pentru ca duşmanii poporului să nu comploteze împotriva regimului. Turiştii, fie români, fie străini, nu sunt duşmanii Bucureştiului şi ar trebui încurajaţi să vină, să stea şi să cheltuie cât mai mult în Centrul Istoric, nu să fie izgoniţi pentru că s-a închis programul“, susţine Dan Agathon, reprezentantul Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS).

Mugur Mihăescu, patronul mai multor terase din Centrul Vechi şi reprezentantul Asociaţia Investitorilor din Centrul Vechi, spune că acest set de reguli propuse de Primărie ar compromite, în cea mai mare parte, investiţiile din ultimii ani.

„După ce am ridicat cifra de afaceri din Centrul Istoric de la 3 milioane de euro în 2009 la peste 150 de milioane de euro în 2012, o regulă care să închidă barurile la miezul nopţii ar fi catastrofală. Trebuie să fim realişti, majoritatea turiştilor străini vin aici pentru distracţia din Centrul Vechi şi pentru spiritul acestui loc”, spune acesta, pentru adevarul.ro.
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite