Povestea portughezului care s-a stabilit în Bucureşti pentru a-i învăţa pe români arta vindecării prin boluri tibetane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joel Silva într-o demonstraţie la ceainăria Bohemia Tea House. FOTO Bogdan Păvăloi
Joel Silva într-o demonstraţie la ceainăria Bohemia Tea House. FOTO Bogdan Păvăloi

Un portughez s-a mutat în Bucureşti pentru că a simţit o energie specială venită din partea oraşului. El îi învaţă pe români arta meditaţiei şi a vindecării prin tradiţia străveche de cântat la bolurile tibetane, considerate ca fiind un adevărat remediu pentru bolile de oase, insomnii şi cele ale sistemului nervos.

Dacă cei mai mulţi străini au ales ţara noastră pentru că au descoperit aici o piaţă bună pentru dezvoltarea unor afaceri, Joel Silva, de origine portugheză, s-a mutat la noi pentru că a simţit o undă pozitivă de energie. „Prima dată am venit aici în vacanţă, cam prin 2010. Am simţit un fel de conexiune cu această ţară”. De şase luni s-a mutat în Bucureşti şi încearcă să înveţe limba română. „Înţeleg româneşte, însă nu pot să mă exprim“, explică Joel, în engleză.

Joel se deosebeşte de ceilalţi străini stabiliţi la noi prin ceea ce face. El cunoaşte o artă străveche tibetană de meditaţie şi de vindecare a multor boli prin „terapia bolurilor cântătoare”, artă pe care au descoperit-o în urmă cu mii de ani călugării tibetani şi care a fost preluată şi perfecţionată de cei nepalezi.

Arta bolurilor tibetane

Bolurile tibetane sunt un fel de instrumente muzicale folosite în urmă cu sute de ani în Orient ca suport sonor în timpul meditaţiilor şi rugăciunilor din practica religioasă budistă. Prin atingerea lor cu un băţ confecţionat din lemn şi acoperit cu un strat subţire de piele de animal, ele produc un sunet special, considerat de către călugări ca fiind „sunetul primordial OM”, despre care se spune că stă la baza Creaţiei.

Cum acţionează terapia

Extrem de scumpe, după cum ne-a mărturisit şi Joel, ele sunt făcute din şapte metale preţioase care se află în corespondenţă cu sistemul nostru solar: aur (soare), argint (luna), mercur (mercur), cupru (venus), fier (marte), staniu (jupiter), plumb (saturn).

Atunci când sunt lovite ele degajă unde sonore care se află în armonie cu vibraţiile sferelor cereşti enumerate mai sus. „Sunetul eliberat reprezintă o armonie pentru trup şi suflet, care îţi pune în mişcare sângele şi apa din corp, ajutând astfel la vindecarea multor boli”, povesteşte Joel.

În zilele noastre, pe lângă utilizarea în practicile religoase, ele mai sunt folosite în terapiile prin sunet sau tratamentele individuale. Potrivit metafizicii Orientale, omul a fost creat prin sunet, iar el în esenţa sa este un sunet.

Corpul uman reprezintă un sistem complex de vibraţii, iar ogranele sănătoase au o frecvenţă armonioasă, pe când cele bolnave nu, de aceea, călugării folosesc aceste boluri pentru tratament.

Muzica creată de boluri au efecte benefice în special asupra sistemului nervos central. Se consideră că la nivelul creierului aceste sunete genereaza unde „Alfa” şi „Theta”, care ajută la vindecae problemelor legate de insomnie şi nervozitate.

Arta meditaţiei, într-o ceainărie

Joel spune că s-a îndrăgostit de Bucureşti cu ajutorul prietenilor săi şi consideră că este un oraş frumos cu oameni cumsecade şi mai ales pasionaţi de arta meditaţiei. „Îmi place ideea de a călători în alte ţări şi de a interacţiona cu energiile pe care le găsesc acolo. Am foarte mulţi prieteni aici, majoritatea fac masaj thailandez ca şi mine atunci când nu ofer terapii cu bolurile”, explică Joel.

Portughezul împărtăşeşte arta meditaţiei într-o ceinărie din Capitală, şi uneori îi învaţă pe oameni cum să se trateze singuri cu ajutorul acestei tehnici. „Am început să ofer lecţii acum două luni, la început au fost puţini dar la a doua sesiune au venit în jur de 17 şi după ceva timp veneau în jur de 45 de oameni dornici să înveţe arta meditaţiei, aşa că m-am hotărât să rămân o vreme pe aici”.

El le spune oameniilor că arta bolurilor tibetane nu este magie, şi că nu vindecă pe loc. Ea necesită timp în funcţie de problemele fiecăruia. „Insomniile se pot trata în două sau trei sesiuni. Nu mă consider doctor sau vreun vraci, tot ce vreau să fac este să le arăt oamenilor cum să se poată vindeca singuri acasă, să se perfecţioneze singuri şi să se vindece”, explică portughezul.

Opt luni în Nepal

Înainte de a vindeca oamenii, Joel a fost un simplu informatician în ţara sa natală, dar a abandonat cariera în momentul în care s-a hotărât să plece în Nepal. La vârsta de 18 ani, Joel a suferit un accident grav de maşină, care i-a afectat complet coloana şi oasele. „Acum cinci ani nici nu puteam să car sacoşele când mergeam la cumpărături”.

Cu toate că medicii i-au spus că nu se va mai vindeca niciodată şi îi recomandau pastile atunci când durerile de spate deveneau insuportabile. La zece ani după accident, el s-a hotărât să încerce o metodă naturistă în detrimentul pastilelor şi a plecat în Nepal pentru a încerca tratamentul „bolurilor tibetane” şi pentru a învăţa arta meditaţiei. „Doctorii îmi recomandau doar pastile. Te doare spatele? Ia pastilele astea. Nu te poţi ridica din pat? Încearcă pastilele astea, şi tot aşa îmi spuneau medicii”, îşi aminteşte Joel.

Ajuns în Kathmandu, Nepal, portughezul a găsit un călugăr cu care şi-a petrecut opt luni învăţând să cânte şi să vindece la rândul său oameni cu ajutorul „bolurilor tibetane”. „Acolo am văzut pentru prima dată bolurile, după ce am asistat la o şedinţă, am simţit cum muşchii mei se relaxează. Muşchii noştri sunt formaţi din apă, iar aceste unde lucrează cu lichidul din corpul nostru, atunci când rezonanţele sunt atinse, apa din noi începe să circule mai bine. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu este magie şi necesită timp şi concentrare pentru a ne vindeca”, adaugă portughezul.

Joel Silva susţine că după multe ore de meditaţie şi cântat la aceste boluri durerea de spate i-a trecut complet, nu s-a vindecat complet însă acestea au ajutat la procesul de vindecarea şi de ameliorare a durerilor. „ Nu mă mai doare deloc spatele, acum pot să alerg, să fac exerciţii şi chiar să fac căţărări aşa cum am făcut de curând cu nişte prieteni în Munţii Bucegi”, ne-a explicat zâmbind Joel Silva.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite