Poluarea din Bucureşti şi din zonele limitrofe a ajuns vineri la cote maxime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Din cauză că le inspirăm direct în plămâni, particulele cu diametrul mai mic de 2.5 microni sunt extrem de periculoase pentru că pot provoca cancer pulmonar, boli respiratorii sau cardio-vasculare. Reţeaua de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti „AERLIVE” a înregistrat vineri dimineaţă indicatori cu mult peste limita legală admisă a pulberilor în suspensie cu diametru mai mic de 2,5 microni.

De regulă, indicatorii de poluare în Capitală sunt de 2 ori mai mari decât limita maximă admisă. 

aer

Fostul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a semnalat, joi, că în privinţa afacerilor ilegale cu deşeuri importate nu s-a schimbat nimic şi a spus că populaţia Bucureştiului este supusă unui tratament mai rău decât într-un război.

Octavian Berceanu a postat pe pagina sa de Facebook o imagine cu un alt incendiu în localitatea Sinteşti, din judeţul Ilfov, semn că nu s-a schimbat nimic în privinţa afacerilor ilegale cu deşeuri.

„Nicio zi fără cabluri, deşeuri medicale sau resturi din dezmembrări auto, arse, în Ilfov. Dimineaţă era un furnal chiar lângă A3, la intrare in Bucuresti. 1 kg de deşeuri din dezmembrări auto arse echivalează ca toxicitate cu peste 2000 kg de lemne, iar substanţa numită dioxină eliberată în timpul arderii e interzisă chiar şi în războaie. Si totuşi populaţia Bucureştiului este supusă unui tratament mai rău decât intr-un război”, a transmis Berceanu, postând şi o imagine cu incendiul de la Sinteşti.

 Fostul preşedinte al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu  a vorbit şi în trecut despre „reţeaua de crimă organizată” care desfăşoară afaceri ilegale cu deşeuri importate, care operează pe axa Constanţa, Săruleşti (jud. Călăraşi), Sinteşti (jud. Ilfov), Strehaia (jud. Mehedinţi), până în graniţă cu Serbia. Berceanu intenţiona să destructureze această reţea, însă nu a mai apucat, fiind schimbat din funcţie, după retragerea USR-ului de la guvernare.

Un semnal de alarmă l-a tras recent şi un raport realizat de un ONG internaţional care monitorizează problema poluării la nivel global, potrivit G4Media. 

„România, în special, înregistrează deja un influx substanţial de deşeuri de plastic din state UE, în ciuda faptului că are a doua cea mai slabă capacitate de reciclare din Europa”, se arată într-un raport publicat de Global Initiative Against Transnational Organised Crime (GITOC), citat de Euronews.

Instituţiile de protecţie a mediului şi specialiştii din industrie consideră că Europa de Est, şi mai exact România şi Bulgaria, ar putea deveni următoarea mare groapă de gunoi. Multora dintre ţările destinatare le lipseşte capacitatea de procesare a deşeurilor de plastic, care sfârşesc adesea aruncate la groapa de gunoi sau arse – emanând gaze toxice.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite